De update naar Windows 8 zal online gebeuren

Naar het voorbeeld van Apple voor zijn OS X, zal Microsoft de overstap van Windows 7 naar Windows 8 online doen gebeuren. In Redmond belooft men dat “de installatie in enkele kliks zal gebeuren”. Maar zal dit met of zonder de hulp van het distributiekanaal zijn?

post-image-3

Concreet zal het aantal vereiste kliks voor de installatie met 82% worden beperkt. En de online update zal minstens over een installatiemethode beschikken zonder activeringssleutel (“product key”). En tenslotte zal de installatietijd beperkt worden. Dat is tenminste de belofte die Steven Sinofsky, (Microsoft Windows chief) doet in zijn blog “Building Windows 8”.

Microsoft wil de updateprocedure verbeteren om een maximum aantal bezitters van 450 miljoen pc’s onder Windows 7 te overtuigen om naar Windows 8 over te stappen. En dan hebben we het nog niet over de pc’s onder Vista en XP die over voldoende hardwarecapaciteiten beschikken om de stap te zetten.

Tenslotte zal het nog altijd mogelijk zijn voor de klant om een dvd te kopen in de winkel, maar Microsoft zou verkiezen dat de overstap virtueel gebeurt. De uitgever preciseert echter nog geen prijsverschil. Bij het downloaden zal het mogelijk zijn om een eigen installatie-dvd te maken om een “propere” installatie te doen.

Een andere kwestie is op welke manier het kanaal is betrokken. We weten dat Apple rechtstreeks zijn online updates doet en dat analisten Microsoft hadden gewaarschuwd voor de verleiding om dezelfde weg te bewandelen. In België denkt Philippe Rogge dat het nog te vroeg is om bijzonderheden te geven over de commercialisering van de volgende versie van Windows, maar hij zegt dat hij overtuigd is dat het kanaal gerespecteerd zal worden. In ons land blijft de aankoop van een Windows-pakket trouwens beperkt, omdat de overstap naar een nieuw besturingssysteem gewoonlijk gebeurt bij de aankoop van een nieuwe computer.

Het goede nieuws voor de klant is dat hij bij zijn update niet meer het nummer van 25 cijfers zal moeten ingeven omdat de activeringssleutel in het bestand zal zitten. En om slechte verrassingen te vermijden, zal het installatieproces beginnen met een scan van de pc die zal nagaan of deze conform is met de hardwarevereisten van het nieuwe besturingssysteem.

Maar vooral, op voorwaarde dat men over een pc met Windows 7 beschikt, zal het mogelijk zijn om zijn Windows-profiel te bewaren, met inbegrip van de parameters van de account, net als de files en toepassingen. De keuze om dit “verleden” van Windows te bewaren zal een beetje zijn beperkt voor de pc’s onder Vista en onmogelijk voor de pc’s onder XP. Wie een geheel nieuwe sessie wil, kan dit ook creëren. En laat ons eindigen met goed nieuws: er zullen 11 kliks nodig zijn voor de installatie van Windows 8 in plaats van … 60 voor Windows 7.

Show More
Back to top button
Close
Close