Microsoft onthult zijn webshop

De bètaversie van Windows 8 komt einde februari uit. Belangrijk daarbij is dat Microsoft er ineens een "Windows Store" aan koppelt, waar de ontwikkelaars van Windows 8-apps voor tablets en pc hun software online kunnen verkopen. Microsoft maakt hiermee eigenlijk zijn eigen Mac App Store, voor apps bestemd voor de "Metro" touch-interface van zijn nieuwe OS.  

post-image-3

Net zoals Apple zal Microsoft zo de volledige controle hebben over alles wat men via een Metro-applicatie op zijn pc zet.

Die apps zullen dus enkel op de site gekocht kunnen worden, zo heeft Microsoft bevestigd. Dat is een Copernicaanse revolutie voor de uitgever, die tot nu toestond dat men software downloadt van gelijk welke bron. De traditionele programma`s daarentegen zullen nog altijd verkrijgbaar zijn via de traditionele verkoopskanalen.

Om zijn strategie te rechtvaardigen verwijst Microsoft naar de noodzaak om de apps beter te beschermen tegen malware. Maar belangrijker is dat Microsoft hiermee een equivalent creëert van de Mac App Store die in januari gelanceerd werd na de OS Snow Leopard en Lion.

Concreet zal de Windows Store begin februari open gaan. De eerste apps Metro-stijl zullen op Evernote en eBay lijken. Er zouden ook games moeten zijn, maar nu komt men onmogelijk iets meer daarover te weten. De apps zullen gratis kunnen zijn, en de prijs van de betalende software start vanaf 1,49 dollar. De ontwikkelaars zullen de mogelijkheid hebben om proefversies aan te bieden die beperkt zijn in tijd of in aantal keren gebruikt.

In tegenstelling tot de Apple Store zullen de Metro ontwikkelaars hun eigen betaalplatform kunnen kiezen. Goed nieuws voor de uitgevers van kranten, die zo hun abonnement kunnen slijten zonder eerst via de (financiële) vereisten van Microsoft te moeten gaan. De Windows Store zal niet webgebaseerd zijn. Het zal een applicatie zijn binnen Windows 8 zelf. De cataloog met programma`s zal echter wel online beschikbaar zijn.

De ontwikkelaars zullen ook op hun eigen site een button kunnen plaatsen "download de app".

Show More
Back to top button
Close
Close