IT: een matig derde trimester

In de Verenigde Staten is het einde van de maand de gelegenheid om de kwartaalresultaten bekend te maken. In dit geval die van het derde trimester. En de informaticasector doet het eigenlijk nog niet slecht. Zelfs al hebben sommige spelers reden tot ongerustheid. Het IT Monitor Report van CDW stelt vast dat 40% van de mensen die de IT-beslissingen nemen, verwachten dat hun IT-uitgaven in de 6 volgende maanden zullen stijgen. Maar met 8% minder dan het voorbije jaar liggen de investeringsplannen op hun laagste peil in 2 jaar.

post-image-3

Nu Europa geconfronteerd wordt met de schuldencrisis, en de VS moeite heeft om de immobiliëncrisis te boven te komen, hebben de bedrijven hun IT-investeringen op een laag pitje gezet. En zelfs wanneer de PC-fabrikanten en software-uitgevers mooie cijfers neerzetten, toch volgen de investeerders niet. De Nasdaq (de beurs voor technologiewaarden) heeft 2% verloren in een jaar tijd.
Achter die cijfers zitten soms andere feiten. Zo kende Microsoft een stijging van haar inkomsten met 7%, maar vooral voor de professionele producten.

Apple deed het goed qua pc en tablets, maar de verkoop van de iPhone viel tegen. Men verwachtte 20 tot 22 miljoen exemplaren verkocht in drie maanden tijd, maar moet zich tevredenstellen met 17 miljoen.

IBM stijgt zowel qua omzetcijfer als winst, net zoals Intel dat zijn winst ziet stijgen met 24% en zijn verkoop met 29%.

Maar niet op alle niveaus. Zijn Atom chips (basic processors) zakten met 32%, terwijl de chips voor klassieke pc`s stijgen met 22%.
Voor dit derde trimester zijn de twee verliezers Acer en Nokia, die voor de derde keer op rij verliezen bekend maken.

De conclusie is dat de IT markt de stormachtige tijden weerstaat, maar dat sommigen dat beter doen dan anderen.

Show More
Back to top button
Close
Close