DECT herpakt in België, en Gigaset verstevigt zijn positie

In 2011 kent de DECT-markt in België, in tegenstelling tot de rest van Europa, een stijgende lijn. Misschien dankzij de inburgering van de triple-play aanbiedingen van de operatoren.

post-image-3

GFK stelt vast dat DECT in het eerste semester 2011 een groei kende van 12% in België en Duitsland. Een heropleving die volgt na een 5 jaar durende daling. De duidelijkste heropleving komt van de telecomshops terwijl de verkoop stagneert bij de grote ketens (Media Markt, Photo Hall, ...), en daalt bij de "hypermarkten".

Een situatie die Sébastien Joumard, verantwoordelijke voor de Frans-Belgische markt, ongerijmd vindt en die hij toeschrijft aan de daling van het aantal verkoopspunten van Carrefour. "Wij stellen ook een lichte prijsdaling vast in België, waar de tarieven hoger lagen dan in de omringende landen".  De gemiddelde prijs van een DECT bedraagt nu 48 euro BTW inbegrepen, maar stijgt tot 57 euro voor enkel de Gigaset. "Wij blijven 30% duurder dan onze concurrenten, bevestigt S. Journard, maar door ons te richten op de Premium markt blijven wij koploper met 37% marktaandeel bij stabiele waarde". Philips volgt van dichtbij, terwijl Panasonic met 10% gaat lopen, Belgacom met 7% en Topcom 3% (in waarde). Globaal daalt het percentage installaties voor vaste telefonie niet, dankzij het Triple Play forfait dat gratis vaste telefonie biedt.

Met een omzetcijfer van 500 miljoen euro is fabrikant Gigaset (die definitief de Siemens branding achter zich gelaten heeft) de enige van de vier spelers die enkel DECT telefoonproducten op de markt brengt.

Toch blijft het een feit dat de Europese markt (in waarde) aan het dalen is. Om deze trend te proberen om te buigen, rekent S. Joumard op de nieuwe DECT norm Cat-IQ die aangepast is aan VoIP en die high definition klank brengt alsook een bereik van bijna 300 meter. Daarmee kan men ook eenvoudige diensten brengen zoals het weer, toegang tot Twitter of Facebook, aangepast aan een klein scherm. De eerste Cat-IQ telefoons worden nog dit jaar verwacht, maar de echte doorbraak staat geprogrammeerd voor 2012, zelfs 2013.

Op kortere termijn rekent Gigaset op een nieuwigheid, de handenvrije clips L410 die in juli gelanceerd werd (80% van de mensen die bellen doen ondertussen iets anders). In november zal de SL910 telefoon uitkomen met aanraakscherm. Die ziet eruit als een smartphone en biedt alle functies van een DECT, terwijl ook synchronisatie mogelijk is van het telefoonboekje (bijvoorbeeld Outlook) via Bluetooth of USB verbinding. Hij koppelt ook foto`s aan telefoonnummers. Voor het toestel met antwoordfunctie zal de prijs 169 euro bedragen.

Ondertussen heeft DECT de wereld veroverd en heeft het 95% van de markt van de draadloze telefoon in handen. Ook de BRIC landen beginnen hem te gebruiken.

Show More
Back to top button
Close
Close