Veroordeeld omwille van Facebook!

De lezers van Digimedia.be weten het ongetwijfeld beter dan wie ook: men mag niet zomaar alles zeggen op de sociale netwerken! Wat een hoge Waalse ambtenaar aan den lijve kon ondervinden, want hij werd door de rechtbank veroordeeld omdat hij zijn plicht tot terughoudendheid had laten varen op Facebook.

post-image-3

De krant Le Soir meldt vandaag dat "de rechtbank een Waalse ambtenaar veroordeeld heeft tot een morele schadevergoeding van 1.000 euro voor inbreuk op de plicht tot terughoudendheid waaraan ambtenaren gehouden zijn".

De zaak begon met een boodschap die op Facebook geplaatst was en waarin de aangeklaagde ambtenaar uitlegde dat "een verantwoordelijke van een vereniging de erkenning verloren had die vereist is om zijn activiteit als schuldbemiddelaar te kunnen uitoefenen". Daar had het bij kunnen blijven... Maar de boodschap van de Waalse ambtenaar is bij de betrokken verantwoordelijke van de vereniging beland en die trok naar de vrederechter.

Volgens de vrederechter van Huy die met de zaak belast werd, "betekent het gedrag van de functionaris een duidelijke inbreuk op zijn plicht tot terughoudendheid". In het vonnis verduidelijkte hij dat "aangezien informatie die op Facebook gepubliceerd wordt niet vertrouwelijk is, het onaanvaardbaar was dat deze informatie in een dergelijke context onthuld werd door een ambtenaar die directiefuncties uitoefent op de administratie".

De media-aandacht voor dit bijzondere geval toont nog een ander fenomeen aan dat de advocaten aan de kaak stellen: "Het aantal klachten in verband met Facebook kent een explosieve groei".

Back to top button
Close
Close