Valse reviews van gebruikers op e-commerce sites

In Frankrijk heeft de Staatssecretaris voor de Consumptie Frédéric Lefebvre procedures opgestart tegen 5 niet nader genoemde websites.

post-image-3

Daartoe behoren een webshop en een site voor de verkoop van reizen per opbod, verschillende toeristische sites en sites voor online reputatie. De reden voor deze procedures is dat personeel en directie van de betrokken sites valse reviews opstelden. In Frankrijk zijn zulke bedrieglijke praktijken strafbaar met 2 jaar gevangenis en 187.500 euro boete.

Tijdens een grote operatie om oneerlijke praktijken te bestrijden werden 551 websites gecontroleerd, waarbij een gemiddeld anomaliegehalte van 7% aan het licht kwam.

Een Europese richtlijn uit 2005 bepaalt trouwens dat, tot de oneerlijke praktijken die verboden zijn, ook het feit behoort "dat men redactionele content in de media gebruikt om een product te promoten, waarbij dit door een bedrijf gefinancierd wordt, zonder het duidelijk in de content te vermelden". Zo is het ook verboden om "zich valselijk voor te doen als een gebruiker".

Back to top button
Close
Close