Virussen hebben het op Android gemunt

Men zal eraan moeten wennen, piraten en andere hackers hebben het nu eenmaal op de meest "rendabele" platformen gemunt. Het mobiele OS van Google met zijn groot publiek is in volle expansie, en wordt nu slachtoffer van zijn eigen bekendheid.

post-image-3

Stéphane Pacalet, Managing Director van de Profil uitgeverij dat de beveiligingsoplossing BitDefender uitbrengt, was op 25 augustus in ons land om er de nieuwste anti-virus Awake 2012 voor Windows 7 voor te stellen.

Deze nieuwe oplossing, die op lof onthaald wordt in de internationale pers (AV Test, Que Choisir, TestAankoop, Virusbulletin, ...) kondigt een reeks verbeteringen aan (intelligente en proactieve autopiloot die zelf zorgt voor de updates) met een nieuwe "in the cloud" technologie die beter moet beschermen tegen de dreigingen die via de sociale netwerken verspreid worden.

Tot zover de achtergrond. Nu de essentie!

Wanneer men aan deze specialist van digitale dreigingen vraagt wat de mobiele besturingssystemen zijn die het meest blootgesteld en kwetsbaar zijn voor diverse aanvallen (virus, malware en co), dan is het antwoord meteen: Android!

Deze stelling wordt ondersteund door een recente studie van McAfee, waaruit blijkt dat in amper enkele maanden tijd het aantal malwares dat het OS van Google bedreigt met 76% gestegen is. Nog verontrustender: sommige malware sluipt binnen via het downloaden van legale toepassingen!

En het is de àl te grote openheid van het OS van Google die nu de reputatie van de Android smartphones in gevaar brengt. Vooral omdat de besmettingen met malware zich nu vanop smartphones verspreiden en hun tocht op de werkcomputer beëindigen.

Volgens de ondervraagde specialist is de marktplaats van Google een echte Zwitserse kaas geworden, in tegenstelling tot het iOS van Apple, dat beduidend strenger gecontroleerd wordt via een strict systeem om de toepassingen in te dienen bij de App Store. Waar McAfee zegt dat het geen enkele malware aangetroffen heeft op iOS, meldt Stéphane Pacalet dat die wel bestaan maar in klein aantal. Android neemt dus de aflossing over van Symbian, dat enkele jaren geleden ook ten prooi viel aan virussen, vooraleer de situatie terug kalmeerde toen het marktaandeel van Symbian OS daalde.

Een advies indien u een Android smartphone hebt: kijk uit uw doppen, en zorg dat u beschermd bent!

Back to top button
Close
Close