Betalen met de smartphone bij Starbucks

Onlangs is de keten koffiehuizen Starbucks gestart met een (soms omstreden) experiment waarbij men met de iPhone kan betalen door middel van streepjescodes. Nu is het de beurt aan Android. Vooreerst met behulp van barcodes (QR code) en later met NFC technologie.

post-image-3

Starbucks had al voor buzz gezorgd door automatische betaling toe te laten via een 2D barcode app op de iPhone en Blackberry. De internauten toonden meteen al aan dat het heel gemakkelijk was om de streepjescode te vervalsen en zo het krediet van een gekraakte telefoon weg te kapen. Het volstond om het toestel enkele minuutjes in handen te krijgen.

Deze keer waagt Starbucks het met het Android platform. Het experiment gaat in 1000 winkels van start. Wat het aantal verkoopspunten waar de Starbucks kaart aanvaardt wordt in de Verenigde Staten op 9.000 brengt. Maar het gaat nog altijd om een technologie met streepjescode. Het is de bedoeling om snel over te schakelen op Near Field Communication (NFC), waarschijnlijk binnen een termijn van twee jaar.

Het fenomeen is in elk geval gelanceerd: in 9 weken tijd werden 3 miljoen mobiele transacties vanop een iPhone of BlackBerry geregistreerd. Dit systeem is gebaseerd op een betaalkaart die specifiek eigen is aan de Starbucks keten. Deze kaart kan men ook zelf bijladen, of aanvullen via cadeautjes die men bij wedstrijden wint. Waarom men nu op Android overschakelt? "Because Android is huge", verklaarde de directeur van de keten.

In elk geval hebben de verantwoordelijken van Starbucks een snelle evolutie bij de betaalgewoonte vastgesteld. In het begin ging het om een "trend", typisch voor de bezitters van iPhones. Maar erg snel "zijn ook de kinderen en ouderen ermee begonnen. Wij zijn verwonderd over de snelheid waarmee de gewoonte om mobiel te betalen zich verspreid heeft". Er is echter geen enkel cijfer beschikbaar over het percentage automatische betalingen dat via een mobieltje verliep. Wat wel vaststaat is dat zo`n betaling erg snel verloopt: men moet enkel op een button op het scherm van de smartphone drukken en de streepjescode inscannen om de transactie af te ronden.

Starbucks heeft nog gepreciseerd dat de Android App geen kopie is van de iPhone app, maar een aparte ontwikkeling, en dat hij werkt vanaf Android 2.1.

Back to top button
Close
Close