Elektronische betaling via NFC: stoppen of verder gaan?

Volgens een onderzoek uitgevoerd door ABI research zou de elektronische NFC betaling (Near Field Communications) op de smartphone nog niet meteen van de grond komen.

post-image-3

De contactloze betaling zou zelfs wat gas terugnemen, zodat onze kredietkaarten nog enkele mooie dagen voor zich hebben. Maar in 2012 zou dat kunnen keren.

Zoals de leden van Google NFC gezegd hebben tijdens de Google I/O conferentie, kan Android "Gingerbread" (versie 2.3) API`s aanbieden (application program interface) die NFC capaciteiten bevatten, maar de concurrentie met kaarten en dan vooral mobiele betalingen, niet aankunnen.

De "Gingerbread" versie van Android kan kort samengevat niet werken als een echte kredietkaart, omdat zij geen informatie naar een terminal kan zenden. Het is een passief systeem, gevoed door een kaartlezer.

En hetzelfde probleem zou zich ook kunnen voordoen bij de volgende versie, "Ice Cream Sandwich" (3.1). Dat lijkt Apple en RIM niet te deren, die de NFC technologie integreren in hun iPhones en BlackBerry`s. En Microsoft zal ongetwijfeld ook wel NFC integreren in Windows Phone7.
Vergis u dus niet: NFC zou op middenlange termijn de kredietkaart kunnen vervangen. Het zal dan zaak worden om de gebruikers te overtuigen van de betrouwbaarheid van het systeem, wat momenteel nog het voornaamste obstakel lijkt te zijn.

Een recent onderzoek van Master Card toont aan dat 63% van de ondervraagden bereid zou zijn om betalingen via de telefoon uit te voeren, maar amper 37% is ouder dan 35 jaar, en 62% wil waarborgen dat zijn persoonlijke informatie geheim blijft. Even eraan herinneren dat de contactloze betalingen in principe enkel van toepassing zijn op microbetalingen onder de 25 euro.
De boodschap van de chipsfabrikant Broadcom is gans anders: hij verzekert dan weer dat 10% van alle smartphones volgend jaar NFC zullen bevatten.

Back to top button
Close
Close