De e-commerce heeft de wind in de zeilen: de helft van de Belgen heeft al online gekocht

Volgens een exclusieve enquête gerealiseerd door Insites Consulting voor rekening van  Comeos, zouden meer dan de helft van de Belgen al online producten of diensten hebben gekocht. De online kopers geven gemiddeld 1560 euro uit per jaar.

post-image-3

Hun aantal blijft ook groeien: zo heeft één klant op vier verklaard dat hij het voorbije jaar zijn eerste aankoop op internet heeft gedaan.  Bovendien is meer dan 84 percent van de duizend ondervraagde personen van plan om opnieuw online te kopen.


Het is de eerste keer dat een enquête van die omvang over e-commerce wordt gerealiseerd. Meer dan duizend Belgen werden ondervraagd over hun online aankoopgedrag. “De enquête bewijst dat het vertrouwen in e-commerce groeit, en dat meer en meer mensen naar de online winkels gaan,” bevestigt Dominique Michel, afgevaardigd bestuurder van Comeos. “De voorbije 12 maanden hebben 45 percent van de Belgen online producten of diensten gekocht; voor één persoon op vier ging het om de eerste keer. Het zijn voornamelijk vrouwen en weinig gekwalificeerde personen die onlangs de stap naar e-commerce hebben gezet. De meest populaire sector is die van kleren en schoenen, terwijl voeding en digitale muziek trouwere online klanten hebben.”

Voor de handel is e-commerce een nieuw en belangrijk verkoopkanaal.  Vorig jaar is de omzet met 28 percent gestegen en de volumeverhoging bedroeg 26,5 percent. Ook de efficiëntie ging erop vooruit: de omzet per werknemer ligt 65 hoger dan in de traditionele handel.

Opmerkelijke feiten
 
Meer dan de helft van de Belgen hebben al online gekocht; 45% van de Belgen hebben tijdens het voorbije jaar online gekocht. Deze aankopen dragen niet bij tot een of andere kannibalisatie: het gaat voor de helft om nieuwe aankopen, die sowieso niet in de klassieke winkel zouden zijn gebeurd. Een klant op vier heeft het afgelopen jaar zijn eerste online aankoop gedaan.  De groep van online kopers groeit dus. Vandaag kopen vooral vrouwen en weinig gekwalificeerde personen op internet.
Online kopers geven gemiddeld 1560 euro per jaar uit aan online producten of diensten. Maar liefst 84% van de kopers gaan ervan uit dat ze opnieuw online zullen kopen. In 2009 bedroeg dit percentage maar 63 percent. De helft van de online kopers kiezen voor Belgische sites. Een persoon op vier is van oordeel dat buitenlandse sites minder betrouwbaar zijn.

Bron: Comeos

Back to top button
Close
Close