Apple domineert mobiele verkeer in België

Het agentschap SEM Semetis heeft de evolutie van het mobiele internetverkeer in België geanalyseerd (smartphones en tablets). Het resultaat: de iPad neemt meer dan een derde van de internetverbindingen voor zijn rekening. Terzelfdertijd vervierdubbelde het iPhone-verkeer via de iPhone in één jaar tijd, terwijl het verkeer op apparaten die op Android draaien zich met 30 vermenigvuldigde.

post-image-3

Op basis van cijfers verzameld door Google Analytics, is het agentschap Semetis erin geslaagd om het marktaandeel te schatten van de verschillende mobiele apparaten die gebruikt worden om in België verbinding te maken met het internet. Eerste vaststelling: hoewel de iPhone begin 2010 meer dan de helft van het mobiele internetverkeer in België (57%) vertegenwoordigde, dit aandeel begin dit jaar reeds gedaald was tot 35%, en dit ondanks een groeiend aantal bezoekers (+400%) in één jaar tijd.

Deze trend kan verklaard worden door twee elementen. De komst van de iPad biedt consumenten een groter platform waarop kan gesurft worden. Daarnaast is het aantal bezoeken vanaf een Android-apparaat 30 keer groter geworden! Het besturingssysteem van Google neemt nu 16% van alle mobiele verkeer in België voor zijn rekening.

Ondanks het Android-offensief, bezit Apple nog steeds het leeuwendeel van het mobiele internet in België. Zo neemt iOS 78% van het mobiele internetverkeer in. De rest van de markt (Microsoft, Symbian, RIM) moet het doen met de overblijvende 6%.

En morgen? Volgens Semetis zal iOS van Apple dominant blijven gedurende een goed deel van het jaar 2012, ondanks de groei van de Android smartphones. De fusie tussen Nokia en Microsoft zal naar verluidt niet gefinaliseerd zijn vóór 2012. 

Wat betreft RIM, de fabrikant van Blackberry, die blijft geïsoleerd op de markt, met zijn nieuwe Playbook.

Back to top button
Close
Close