De e-commerce spelers maken zich zorgen over recente Europese regels

Het Europese parlement heeft op 24 maart nieuwe regels voor de e-commerce goedgekeurd, waarbij met name de bezinningsperiode van 7 naar 28 dagen verlengd wordt, en de verkoper verplicht wordt om alle kosten van het transport heen en weer op zich te nemen.

post-image-3
De sector van de online handel roept op tot verzet. Het Europees parlement heeft op 24 maart jongstleden het reglement herzien voor de handel op internet, wat tot ongerustheid leidt bij de professionals uit deze sector. De wijzigingen die het meest bezorgdheid opwekken slaan op de verlenging van de bezinningsperiode voor de koper, die van 7 dagen gaat naar twee keer 14 dagen, dus bijna een maand.

Deze maatregel houdt ook in dat de producten aan de koper terugbetaald zouden kunnen worden vooraleer de verkoper ze terug in handen heeft, en dus voordat hij heeft kunnen zien in welke staat zij zich bevinden. Bovendien zal de verkoper, voor elke aankoop van meer dan 40 €, verplicht zijn de terugzendkosten van de producten terug te betalen, bovenop de leveringskosten en de producten zelf.

Een ander heikel punt: de e-handelaren die in het Europa van de 27 gevestigd zijn zullen moeten aanvaarden om onder deze voorwaarden in alle landen van de unie te leveren; zij zullen met andere woorden in staat moeten zijn om met de 25 bestaande talen en 7 muntsoorten te werken. "Dat zou de spelers uit de e-commerce, klein en groot, heel veel geld kunnen kosten", legt François Momboisse uit, Voorzitter van FEVAD (Fédération de la Vente à Distance - Vereniging van verkoop op afstand), die ook belast is met de internationale ontwikkeling op het internet van FNAC.

Concreet vrezen de handelaars vooral misbruiken van deze nieuwe rechten van de gebruiker. Want eigenlijk maken deze regels een "gratis huur" van de producten mogelijk. Met dan vooral de high-tech producten, gaande van laptops, smartphones en tablets, tot tv`s. "Sinds 2002 verplicht Duitsland de verkopers om de kosten van terugzending op zich te nemen;  het resultaat is dat het retourpercentage er twee tot drie keer hoger ligt dan in Frankrijk", licht François Momboisse toe.

Volgens hem blijft het mogelijk om deze regels te wijzigen. De 27 betrokken landen hebben twee maanden om te reageren en aan de Europese Commissie te vragen om de doelstellingen bij te stellen. Op 29 maart werd het FEVAD ontvangen op het kabinet van de Franse minister van Industrie, Eric Besson. "De Franse overheid meet in hoeverre dit schade zou kunnen berokkenen aan de e-commerce sector, die een sterke bloei kent en die voor arbeidsplaatsen zorgt", meent François Momboisse. "Deze regels werden bedacht zonder de professionals uit de sector te raadplegen, en zonder dat de consumentenverenigingen zulke radicale wijzigingen gevraagd hadden".

Er werd tot slot begin deze week een speciale groep opgericht om druk uit te oefenen op de Franse overheid (Touche pas à ma e-boutique - blijf van mijn webwinkel af). Die bracht meer dan 700 leden samen in drie dagen, en zou snel meer dan 1.000 leden tellen. De groep, opgericht in het kader van de FEVAD actie, wil zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen op een petitie tegen de nieuwe Europese wetgeving.

Pascal Boiron
Meer info op:  http://www.lemondeinformatique.fr/
Back to top button
Close
Close