Netwerken steeds meer overbelast

IPv6 die te laat komt, de telecom-infrastructuur die te wensen overlaat, het dataverkeer op smartphones schiet de hoogte in… De ITU roept nu op tot een internationaal engagement met breedband als de grote inzet. Op straffe van ernstige problemen!

post-image-3
“De Staten moeten vanaf nu dringend maatregelen nemen ter ondersteuning van de groei van mobiele breedband”. Dat zegt Dr Hamadoun Touré, Secretaris-Generaal van de ITU. Hij voegt eraan toe dat het absoluut noodzakelijk is om de ontwikkeling van glasvezel te versnellen en meer radioelectrische frequenties ter beschikking te stellen indien we dataopstoppingen op de netwerken willen vermijden.

Gebruikers van smartphones gebruiken gemiddeld reeds vijf keer meer datacapaciteit dan gebruikers van gewone GSM’s. Er zijn op dit moment wereldwijd reeds een half miljard smartphones in omloop. Dit cijfer zal nog verdubbelen tegen het jaar 2015.

In sommige grote steden zoals San Francisco, New York of Londen, worden gebruikers reeds geconfronteerd met chronische moeilijkheden om toegang toegang te krijgen tot het netwerk.

Volgens de studies van de ITU, hebben 98 landen reeds nationale breedbandprogramma’s opgericht. Dit aantal zal nog stijgen in de loop van dit jaar.

90% van de planeet wordt nu bediend door een mobiel signaal en in 2010 was 73% van het totale aantal mobiele telefoongebruikers afkomstig uit een ontwikkelingsland.

Terzelfdertijd zijn Europese en Amerikaanse operators begonnen met het ijveren voor een groter spectrum voor mobiele communicatie.

Momenteel – om het gebrek aan capaciteit te verhelpen – nemen de operatoren hun toevlucht tot verschillende soorten strategieën. Zo wordt geïnvesteerd in Wifi-netwerken en worden consumenten aangespoord hun eigen femtocell-adaptors te installeren. Andere operatoren rekenen gebruikers van grote datahoeveelheden dan weer hogere prijzen aan, of ze stellen reglementen waarmee gevestigde operatoren gedwongen worden de toegang tot hun glasvezelnetwerken open te stellen aan hun concurrenten.

Daarnaast hebben we nood aan meer ondergrondse glasvezelbekabeling om het groeiende mobiele dataverkeer over te kunnen brengen. Het huidige probleem is dat koperdraad een maximaal debiet levert van ongeveer 34 Mbit/s. Dat is drie keer minder dan de glasvezelnetwerken. 
Back to top button
Close
Close