Phone 7 bijna in België beschikbaar

Na het verliezen van een aanzienlijk marktaandeel sinds de lancering van Windows Mobile 6.5, komt Microsoft aanzetten met de “Phone 7”, ook de Windows Phone genoemd. Zal deze weerwerk kunnen bieden aan de ongeziene dominantie van Android, Blackberry en andere iPhones?

post-image-3
Windows mobile was reeds een succes vanaf zijn lancering in 2002. Echter, Windows 6.1 kampte met een gebrek aan productiviteit en 6.5 struikelde schaamteloos over het tapijt.

Het enthousiasme van Microsoft over Windows 7 startte ongeveer een jaar gelden. Het besturingssysteem telde toen reeds 1 miljoen gebruikers in België. Windows Phone kadert aldus in de “3 schermen”-strategie van de fabrikant: televisie, PC en telefoon.

De Windows Phone houdt het midden tussen een gesloten systeem waar alles gecontroleerd wordt door de fabrikant (iPhone) en een open systeem waar de uitgever van het besturingssysteem geen controle heeft (Android).

Hier heeft Microsoft een mobiel OS gecreëerd door het opleggen van minimale hardware-specificaties. De eerste Windows smartphones zullen een processor van 1 GHz bevatten (snapdragon), een multitouch scherm, een camera van 5 MP, aGPS, kompas, bewegingssensor en een adaptieve verlichting. Het scherm heeft een grootte van meer dan 3,5 inch. Nodeloos te zeggen dat het hier dus om een high end smartphone gaat, met een prijs van 529 tot 599 euro.

In totaal worden een kleine tiental modellen verwacht voor een wereldwijde release, ontworpen door 4 fabrikanten: HTC, LG, Samsung en Dell. De producten van deze laatste zullen in België niet beschikbaar zijn.

Wereldwijd hebben reeds een half miljoen ontwikkelaars de ontwikkelkit gedownload, waarvan 150 in België.

De Windows smartphones zullen vanaf 21 oktober in de winkels verkocht worden door de drie operatoren, zonder exclusiviteit.

Binnen een jaar zullen ook andere modellen worden gelanceerd, met minder ‘high end’-specificaties en dus aan een lagere prijs…

Kort gesteld: de interface, die helemaal anders is dan deze die de andere smartphones (iPhone en Android) gebruiken, is zeker de moeite waard. Een goed punt ook voor de integratie van de sociale wetwerken en zijn attractiviteit voor zowel de eindgebruiker als het bedrijf. Microsoft speelt hiermee in op de ‘consumerization’ van de IT, waarbij er geen verschil meer wordt gemaakt tussen een particulier en een professioneel apparaat. Enkel jammer dat de uitgever van Windows zich gedurende een volledig jaar beperkt tot de high-end telefoons...
Back to top button
Close
Close