Sandawe brengt eerste strip uit gefinancierd door webgebruikers

Dankzij donaties van internetgebruikers, heeft de Belgische startup Sandawe nu de financiering rond voor het maken van een stripalbum. Het resultaat moet binnen enkele maanden in de boekenwinkel liggen.

post-image-3
Afgelopen vrijdag, ontving Sandawe de laatste financiële bijdrage die nodig was om “Il Pennello” te maken, een fantastisch stripverhaal gecreëerd door de auteurs Jean-Marc Allais en Serge Perrotin. Dit album zal volledig gefinancierd worden door leden van de internetgemeenschap die elk een fractie hebben bijgedragen tot de totale begroting. In de comicwereld, is dit een unicum.

Sandawe, opgericht begin dit jaar, is een initiatief van Patrick Pinchart, oud-hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes. Het idee: een platform creëren waar stripfanaten de productie van nieuwe strips kunnen ondersteunen door er hun eigen geld in te investeren (het zogenaamde ‘crowdfunding’). Elke geïnteresseerde kan minstens 10 euro bijdragen. Zo werd in het geval van “Il Pennello” 36.000 euro binnengehaald. Dit bedrag werd bereikt in slechts 5 maanden. Er waren 260 donateurs die elk gemiddeld 138 euro schonken.

Het economisch model van Sandawe berust op twee bronnen van inkomsten: de commissie op elk voltooid budget en de eventuele winsten die gegenereerd worden uit de verkoop van de albums. Een deel van de inkomsten vloeit ook terug naar de investeerders. Om winst te maken, zeggen de oprichters dat ze tussen 5 en 15 albums per jaar moeten verkopen, in de wetenschap dat de benodigde financiële middelen en de potentiële commerciële inkomsten zullen variëren naargelang het project.”

Sandawe werd opgericht met eigen middelen. De onderneming zoekt momenteel nieuwe investeerders en hoopt tegen september zijn fondsenwerving te kunnen afsluiten.
Back to top button
Close
Close