De Focus van Patrick Steinfort: Start-ups in overvloed

De ergste economische crisis van deze eeuw (en de vorige) lijkt de "cyber" ondernemers duidelijk niet af te schrikken. De start-ups schieten immers als paddenstoelen uit de grond, gesteund door initiatieven als BetaGroup, Plugg, Pitch Arena, Open Coffee en co. Niets houdt de internetondernemers tegen, en dat is eigenlijk goed nieuws

post-image-3

Van geniale concepten, ontwikkeld achterin een rommelige garage, tot een grootschalig en grootsprakerig project dat kan rekenen op steun van verschillende investeringsfondsen: de bedenkers borrelen over van ongebreidelde creativiteit.

CityPlug.be bijvoorbeeld is een interessant initiatief, onder andere omdat het ontstaan is als gevolg van een vergetelheid van de traditionele uitgevers. Deze online city guide vult immers een lacune die ontstaan was in het Belgische medialandschap. In de beginjaren van het internet struikelde je gewoon over de city guides. Velen verdwenen, o.a. door fusies of opslorping, zodat er op de meeste markten slechts één "overlever" overbleef... behalve in België, waar ze allemaal verdwenen waren! De oprichter van de site, Frédéric Monet, heeft deze leemte echter niet over het hoofd gezien, en hij richtte CityPlug op. De site behandelt momenteel 14 steden o.a. de belangrijkste van België, elk onderverdeeld in de wijken. Men vindt er de restaurants, bars, kappers, modewinkels en welnesscentra van de Châtelain in Brussel of de Meir in Antwerpen. De site is gebaseerd op het delen van informatie en op de inbreng van de internauten, principes van het "Web 2.0": iedereen kan een plek inschrijven, een restaurant bespreken of het hebben over de al dan niet zachte handen van een masseur. Het business model van de site berust voornamelijk op reclame, zowel nationaal als locaal. Maar is dat niet riskant? De reclamesector is immers erg aan schommelingen onderhevig. De uitgever heeft echter enerzijds nog andere pijlen op zijn boog en anderzijds zorgt de magie van de "user generated content" ervoor dat de structuur voor het functioneren van de site erg licht is. Nu is het wachten tot de kritische massa bezoekers bereikt wordt; maar dat ziet er goed uit: sinds de oprichting in april 2008 bleef het bezoekersaantal constant stijgen - het flirt nu met een 200.000 unieke bezoekers per maand.

En hoe kan men geld verdienen met wijn zonder hem te verkopen? Het antwoord op die vraag is te vinden bij Marc Roisin en Laurent Mikolajczak, die Vinogusto.com opgericht hebben. De site wordt omschreven als "een onafhankelijke privéonderneming die zich bezighoudt met de promotie van het genieten van wijn". Deze site is gebouwd op het model van de sociale netwerken en biedt een ruilplatform aan, gebaseerd op een immense databank met gegevens van de wijnen. De gebruikers kunnen een uiteenzetting houden over de kwaliteiten van hun favoriete cru, en hun laatste nieuwe ontdekkingen voorstellen aan de community. Het geheim, en het business model, is dat men op elke wijnfiche de handelaar(s) kan vermelden die de wijn in kwestie verkopen. En het is uiteraard deze functie die de bedenkers van de site willen valoriseren bij wijnbouwers, wijnkelders en andere verdelers. Gezien het aantal wijnproducenten is het potentieel enorm! Vinogusto.com, dat in mei 2008 gelanceerd werd, is een zeer veelbelovende combinatie van een thema dat goede perspectieven biedt (de wijn), het communityprincipe van Web 2.0, en de economische kracht van de "long tail".

Back to top button
Close
Close