De Focus van Carine Moitier: “High street” Search

Het internet biedt gelijke kansen voor iedereen. Daar tegenover staan de winkels in de high streets, maar iedereen weet stiekem wel dat dat enkel de grote winkels zijn.

post-image-3

Alle winkels in de topwinkelstraten hebben allemaal hun dure vierkante meter prijzen, maar trekken wel een vast aantal bezoekers. Hieronder rekenen we onder andere C&A, H&M en Zara. Maar al die winkels hebben in alle grote steden (en dan denken we aan Londen, Madrid, New York en Brussel) hetzelfde aanbod. Waar zijn de ‘niches’? Die moet je vinden in de minder bekende straten, de zogenaamde B-locaties. Dit zijn, zoals je wel zou verwachten, de kleinere ketens of winkels, waarvan de meeste door zelfstandigen worden uitgebaat en al zeker geen plaats op pakweg de Champs Elysées kunnen veroorloven.

Gelukkig is er voor hen het wereldwijde web, met hun krachtige “Search Engines”. Je kent de zogenaamde zoekrobotten ongetwijfeld; de Googles en Yahoos van deze wereld. En als je eerlijk, consistent en zichtbaar met hen omgaat, bekom je een topplaats op de virtuele ranglijst. Met andere woorden eerlijke, zichtbare content kan je website en commercie hogerop plaatsen in de internet ‘high streets’, hoe klein je business ook is. Maar je moet wel intelligent omgaan met die wetenschap. Je moet leren hoe zoekrobotten te werk gaan, hoe ze redeneren, lezen, zien, hoe zij filteren, indexeren, hoe zij linken, … De Googles zijn intelligent opgebouwd, maar als je wat tijd neemt om hen te begrijpen, vind je honderden tips om zonder al te veel payed search een mooie positie te verkrijgen in de zoekresultaten. En het werkt. Het internet is dus laagdrempelig om een e-commerce op te starten. Dit betekent dat er in de toekomst meer en meer nieuwe businesses gaan ontstaan op het internet. Zo opent er in Nederland elke twee uur een nieuwe webshop. Iedereen krijgt op die manier gelijke kansen. Democratie zegeviert. Wat een revolutie.

Een zaak opstarten en meteen een goede ranking hebben; het kan als je bv een keyword (zijnde het product dat je wilt verkopen) in je domeinnaam verwerkt. Ook hierin zijn onze noorderburen grote meesters. Maar als je een beetje inzicht hebt, kan je ook al een goede ranking halen met een brand. Een brand heeft als voordeel dat het multiproduct kan zijn. Het vergt alleen wat meer tijd om je in search engine optimisation te verdiepen.

Ik voorspel in de toekomst een ware explosie van webshops, gerund door pientere digital natives. Ik kan me inbeelden dat de nieuwe generatie zelfstandige ondernemers zich bedenken of ze hun commerce online of offline openen. Of ze een winkel om de hoek openen of een webshop. Maar ik kan je ook zeggen dat als ze ontdekken wat het wereldwijde web hen te bieden heeft, hun keuze snel gemaakt zal zijn. Een kleine anekdote voor de twijfelaars: In het VK zagen brick&click retailers hun omzet in 2008 verminderen via de verkoopunten (sommigen moesten zelfs winkels sluiten), maar zagen hun ecommerce sales enorm stijgen. Internet high street belooft big business te worden.

Is het trouwens niet veel fijner om bij temperaturen van -12 graden gezellig bij de open haard via de laptop te shoppen?

Back to top button
Close
Close