De Focus van Aurélie Pols: Traffic genereren tegen een redelijke prijs in deze crisistijd

Internet zou een “zeer veilige belegging” zijn op communicatievlak. Onlangs vermeldde Le Soir een studie van het bedrijf Benchmark Group dat de reclame-investeringen van grote merken op het internet met 14% zouden moeten stijgen in 2009.

post-image-3
Laat ons dan ook gebruik maken van de meetbaarheid van deze media om de traffic die op uw site belandt te optimaliseren.

Internet zou 14% uitmaken van het totaal van reclame-uitgaven, tegenover 12% in 2008 en 9% in 2007. Deze cijfers zouden de uitgaven bevatten van reclameaankopen op internetsites (52% van de uitgaven), gesponsorde links waaronder de fameuze SEA (27%), e-mailing- (7%) en lidmaatschapcampagnes (9%) en ook search engine optimization of SEO.

Op zich is het goed nieuws dat de reclameaankopen en SEM – Search Engine Marketing –  nog steeds op kop lopen. En toch moeten we het volgende vaststellen: hoewel deze oplossingen om traffic te genereren de eenvoudigste en het meest voor de hand liggen zijn om op te zetten, zijn ze niet altijd optimaal.

Het succes van een campagne wordt inderdaad al lang niet meer gemeten via het aantal prints of kliks (CPM, CPC & CTR). Behoudens een campagne op te zetten voor de lancering van een nieuw product of campagnes van het type ‘branding’ waar de kost geen rol lijkt te spelen in de beslissingen om budgetten toe te wijzen, beginnen de noties van verwervingskosten of nog conversiekosten stilaan in veel bedrijven de kop op te steken.

Online reclame heeft vanaf dat moment ingehaakt op deze groeiende vragen om de budgetten te verantwoorden door concepten te introduceren zoals de Cost per Lead (CPL) of een nieuwe definitie voor de CPC: Cost per Conversion. Concreet wordt hiermee bedoeld dat naast de uniciteit van de landingpages – een eenvoudige techniek die jammer genoeg maar zelden wordt toegepast door online adverteerders – aan de klant wordt gevraagd om nog een andere tag (een stukje Javascript-code) toe te voegen op de confirmatiepagina’s, in aanvulling op de Web Analytics-tags.

Dit is zeker een oplossing, maar deze blijft op zijn minst krom. De CPL-technieken laten immers alleen toe om informatie te verzamelen over de conversies; waardoor heel wat informatie die even pertinent is, zoals het bouncepercentage van de onthaalpagina’s van de campagne, de conversiepercentages van de verschillende etappes van het proces, enz.

Ruwweg wordt de analyse van het hoe en het waarom over het hoofd gezien en dus ook de evolutie die nodig is om bij de volgende campagne een betere converteerbaarheid te bereiken. Zo bereik je erg snel een optimalisatieplafond.

We worden geconfronteerd met cijfers die een nachtmerrie zijn voor scrupuleuze en minimaal kritische marketeers. Onlangs nog was de conversiekost van een Deense bank hoger dan € 2.000! Bouncepercentages van reclamecampagnes van meer dan 60% blijven schering en inslag volgens onze analyses. Onlangs nog werd een absoluut record met 96% gebroken! De kost per klik blijft redelijk maar de gegevens over de conversiekosten worden niet gecommuniceerd…

Als stelregel bevelen we een verwervingskost van minder dan 1 euro per campagne aan. Iedere verwerving boven dit bedrag zou zorgvuldig geanalyseerd, gerechtvaardigd en bepaald moeten worden als kwalitatieve traffic.

Laat ons niet vergeten dat de prijzen onvermijdelijk zullen stijgen omdat er zoveel interesse is voor technieken als SEA. Vanaf dat moment zijn een consequente meting en coherente processen nodig om een volledig beeld te krijgen van wat er op uw site gebeurt. En dit met het oog op evolutie: verlaging van de kosten & verhoging van de inkomsten.

Traffic genereren op uw site tegen een redelijke kost en met optimalisatie als doel zou in deze tijden van crisis één van uw doelen voor 2009 moeten zijn.
Back to top button
Close
Close