7 hoofdzonden om alles uit een virale campagne te halen

En als Satan nu eens de uitvinder was van Buzz marketing, van virale mechanismen, van dit ongelooflijke potentieel waarin alle ons omringende handelsbedrijven zich vandaag de dag laten opslokken? Zijn we ons bewust van de waarden waarop we onze strategieën uitbouwen? Laten we via dit artikel de obscure wereld van de viraliteit binnendringen…

post-image-3

Zoals Wikipedia het erg juist formuleert, « zijn de zeven hoofdzonden een begrip dat werd bepaald door de katholieke godsdienst. Ze vertegenwoordigen de menselijke gedragingen die we moeten vermijden om geen zonden te begaan. Ze worden hoofdzonden genoemd omdat de andere zonden eruit voortvloeien. »

Zouden buzz en virale marketing een creatie zijn van Satan die ons recht naar de hel leidt, zonder ook maar enige kans om langs het veld « vagevuur » te mogen gaan?

Een vrij verrassende vaststelling is dat elk van deze 7 zonden een versterkende factor is voor een geslaagde virale campagne. Zouden we onze ziel hebben verkocht aan de duivel zonder het zelf te weten? We proberen hier duidelijker zicht op te krijgen door elk van de zonden even te overlopen.

1. Luiheid: weigering om de nodige taken uit te voeren.

Ah, deze magie van de hypertekst waarmee ik met één enkele muisklik de nieuwste virale marketingactie kan doorsturen die ik pas heb ontdekt, zonder van mijn stoel hoeven op te staan of hoeven te praten, en voor sommige bijzonder goed uitgewerkte virale modules zelfs zonder de moeite hoeven te doen om er een eigenhandig geschreven woordje aan toe te voegen. Natuurlijk, als er meer dan 3 klikken nodig zijn om dit mechanisme te visualiseren of te versturen naar mijn vrienden, ga ik er maar liever snel aan voorbij.

2. Hoogmoed: aan je eigen verdiensten kwaliteiten toedichten die worden beschouwd als goddelijke gaven (intelligentie, enz.).

Er bestaat geen buzz zonder hoogmoed, zonder dit mateloze ego van de menselijke natuur dat ons aanspoort om als eerste een nieuwtje te willen vertellen binnen onze gemeenschap. Het meest flagrante voorbeeld vinden we bij sommige bloggers die hun commentaar en mening geven over een banaal nieuws, maar die dit doen als een eminente geleerde die wereldwijd naam en faam geniet als dé specialist ter zake.
«Hoogmoed is een erg voordelige, meestal overdreven mening die men heeft over zijn persoonlijke waarde ten koste van de achting die men verschuldigd is aan iemand anders, aan het verschil in trots die geen enkele behoefte heeft om zich te meten aan de ander, noch om hem te vernederen. Geen of te weinig bescheidenheid. »… Herkent u bij het lezen van deze definitie van Wikipedia ook niet het handelsmerk van de laatste posting van een invloedrijke blogger die u hebt gelezen? Maar goed, geen buzz zonder hoogmoed, geen/minder buzz zonder bloggers.

3. Gulzigheid: niet de gulzigheid in de moderne betekenis van het woord is laakbaar, maar wel begerigheid, die nog meer de idee van mateloosheid en verblinding impliceert dan het woord gulzigheid.

De eerste vector van virale verspreiding is de gemiddelde gebruiker van elke dag. We zijn allemaal, ieder op zijn niveau, een (zwakke?) schakel in deze grote piramidestructuur waarmee tonnen buzz kunnen worden uitgestort via deze sociale netwerken en diverse gemeenschappen.
Deze begerigheid van buzz, virale campagnes, virale films, waaraan ieder van ons zich overgeeft, neemt een groot deel van onze tijd in (privé en professioneel) en maakt het mogelijk om dit verspreidingsfenomeen duizelingwekkend te versnellen via e-mails, blogs, tweets,…

4. Onkuisheid: seksueel genot dat men onmiddellijk voor zichzelf nastreeft.

Moeten we nog verder uitbreiden over dit onderwerp? Ook al ontkennen we het allemaal, zelfs onder foltering, toch spreekt het voor zich dat een mooi blondje met een stevige boezem of een Apollo met een figuur van Rambo, ongetwijfeld die paar procentjes meer bereikt op het vlak van bezoekstatistieken voor een virale marketingoperatie of voor de lancering van een buzz.

5. Hebzucht: verlangen om meer rijkdom te bezitten of te behouden dan nodig is.

Een e-mail versturen kost nagenoeg niks. Dit bevordert natuurlijk deze virale verspreiding, die echter tot nul zou worden herleid als ik moest worstelen met postzegels, papier en enveloppen voor elk « bericht » dat ik verstuur naar de leden van mijn gemeenschap.
Natuurlijk vinden we dit begrip, net als hoogmoed, ook terug bij onze bevriende bloggers, die ons de weg tonen met die wil om steeds meer te hebben (meer artikels, meer bezoekers, meer commentaar).

6. Woede: reeds voor de volkeren uit de Oudheid was dit een korte waanzin die vaak leidt tot betreurenswaardige daden.

Via dit begrip « woede » vinden we onvermijdelijk de wil terug om ons territorium af te bakenen, om ons te kunnen doen gelden. Het is ook een van deze deugden van onze beste bloggers die er via hun digitale debatten (die soms sterk aanleunen bij een steriel steekspel met woorden) voor zorgen dat de viraliteit een vaststaand feit wordt. Bovendien is het Internet een angstwekkende omgeving, mijn « vriend » blogger kan alleen maar de waarheid bezitten en ik neem zijn ticket dus voor zeker en zelfs voor waar aan (ter info, de aanbevelingen van « vertrouwenspersonen » (en met Facebook en andere sociale netwerken hebben we steeds meer « vrienden » ) staan op de 2e plaats van de doorslaggevende factoren bij een aankoopbeslissing of bezoeken aan sites, na zoekmotoren en klassieke reclame, dat op de 4e plaats staat).

7. Afgunst: weigering om blij te zijn met het geluk van iemand anders, of plezier hebben in iemands ongeluk  - jaloezie.

Zoals ik las op de site e-sante.fr, heeft elk van de zonden die we hebben overlopen toch ook wel een sympathiek kantje, op één zonde na. Inderdaad, 6 van deze gebreken vertonen een plezierig aspect.
De vrek geniet ervan om geld op te stapelen, de gulzigaard geniet met volle teugen van wat hij eet, wie houdt van wellust geniet van de lichamelijke geneugten, de luierik rust uit in alle schoonheid, de hoogmoedige paradeert zo trots als een pauw, en zelfs de driftkikker bakent graag zijn territorium af.

Alleen de afgunstige beleeft geen enkel plezier aan zijn gebrek! Wanneer hij volop in een afgunstige crisis zit, doet hij zichzelf absoluut geen goed. Hij tobt, wordt door zorgen verteerd, schat zichzelf laag in, is jaloers, en doet tot slot enkel zichzelf kwaad zonder iets goeds in de plaats te doen!

Deze laatste zonde bevordert zonder enige twijfel de concurrentiekracht van de « interactieve » reclamebureaus en hun creatieve medewerkers.
Ze vullen hun tijd met elkaar beloeren (de officiële blog van een bedrijf spreekt nochtans zelden van geslaagde acties van de concurrenten), elkaar analyseren, beoordelen, … De afgunst van bureaus om elkaar de loef af te steken, steeds beter te willen doen dan de anderen, en dé referentie van het jaar te vinden op het vlak van viraal mechanisme.

Om deze zonden in evenwicht te brengen, bestaan er zeven deugden, die vreemd genoeg helemaal geen « buzz » veroorzaken. De deugden van goddelijke oorsprong, namelijk geloof, hoop en liefde, en de deugden van menselijke oorsprong, namelijk rechtvaardigheid, behoedzaamheid, matigheid en (morele) kracht (dit wil zeggen moed), maken het jammer genoeg niet mogelijk om een buzz uit te dragen, maar remmen deze eerder af als men er misbruik van maakt.

Met gevaar dat we de toestand somberder afschilderen dan ze is, toont ons huidige economische systeem aan dat het rendabeler is om te speculeren op de gebreken van de mens dan op zijn behoeften. Reclame in zijn geheel handelt als een corrupte factor en propageert de hoofdzonden nog meer om de verkoopcijfers de hoogte in te drijven. Virale marketing is erin geslaagd de waarde van de hoofdzonden naar boven te brengen en is een meester geworden in de kunst om ze te gebruiken.

De zielen die hebben gebaad in de zonde, zijn gedoemd om in de hel rond te dwalen, maar u hoeft zich geen zorgen te maken, want biecht en boete kunnen u nog redden…

Back to top button
Close
Close