Temu onder toezicht van de Europese Commissie

De Europese Commissie had Temu, het Chinese e-commerce platform, opgedragen een rapport in te dienen met een analyse van de risico’s die verbonden zijn aan zijn diensten en de maatregelen die genomen worden om deze te beperken. De deadline van vier maanden is nu verstreken en deze week heeft Temu zijn risicobeoordeling overhandigd. Volgens een woordvoerder van de Commissie, geciteerd door L’Echo, “zullen onze diensten dit rapport nu analyseren en, indien nodig, om verduidelijking of aanpassingen vragen.” Ook werd aangegeven dat de analyse binnen twaalf maanden openbaar zal worden gemaakt.

post-image-3

Focus op transparantie en illegale producten

Naast het risicorapport heeft de Commissie Temu al bevraagd over een aantal belangrijke onderwerpen, waaronder transparantie op het gebied van reclame en de verkoop van illegale producten op het platform. De verhoogde waakzaamheid komt voort uit de omstreden handelspraktijken van Temu.

Agressieve handelsmethoden onder vuur

Temu staat onder verhoogd toezicht vanwege zijn agressieve verkooppraktijken. Het platform maakt gebruik van gamification-technieken om overmatige consumptie aan te moedigen, biedt extreem lage prijzen en hanteert intensieve marketingstrategieën. Daarbovenop komen zorgen over onduidelijke datagebruik, gebrek aan transparantie over aanbevelingssystemen, misleidende productbeoordelingen en veiligheidsproblemen met bepaalde aangeboden producten.

Deze situatie heeft de Europese consumentenorganisatie Beuc ertoe gebracht op 15 mei een formele klacht in te dienen tegen Temu. Onlangs hebben zes EU-landen de Commissie ook verzocht om strengere maatregelen te nemen tegen de massale instroom van pakketten, vooral via Temu, die niet voldoen aan de Europese normen.

Betrokkenheid of loze beloften?

In juni had Temu, als reactie op een vraag van L’Echo, aangegeven zich volledig te zullen houden aan de wetten en regels op de markten waar het actief is. De Commissie zal nu nagaan of deze toezeggingen daadwerkelijk worden nageleefd. Voorlopig is er nog geen formeel onderzoek gestart. Echter, als er overtredingen worden vastgesteld, riskeert Temu, net als andere grote platforms, boetes die kunnen oplopen tot 6% van hun wereldwijde omzet.

Temu heeft op het moment van publicatie nog niet gereageerd op verzoeken van L’Echo voor commentaar.

Back to top button
Close
Close