MacOS Sequoia: Apple onder vuur na problemen met cyberbeveiliging

Apple lanceerde afgelopen maandag macOS 15, beter bekend als Sequoia, maar deze nieuwe update zorgde al snel voor grote verstoringen in de B2B-beveiligingssector. Verschillende toonaangevende bedrijven zoals CrowdStrike, SentinelOne, Microsoft en anderen zagen hun beveiligingstools ontregeld worden door de update. Zowel op sociale media als in een Slack-kanaal voor Mac-beheerders stroomden de klachten binnen over ernstige problemen.

post-image-3

Beveiligingsexperts, waaronder Patrick Wardle, oprichter van het Mac-beveiligingsbedrijf DoubleYou, uitten hun frustratie. “Het is ontzettend frustrerend om boze gebruikers te woord te staan, terwijl het probleem bij Apple ligt,” zegt Wardle. Hij stelt dat Apple meer tijd zou moeten besteden aan het testen van hun software, in plaats van zich te richten op marketing.

CrowdStrike in de frontlinie
CrowdStrike, één van de zwaarst getroffen bedrijven, besloot direct om hun ondersteuning voor Sequoia uit te stellen. “Waar we normaal gesproken binnen enkele uren de nieuwste macOS-versie ondersteunen, kunnen we dat nu niet garanderen,” verklaarde een commercieel ingenieur van het bedrijf op Slack. Er werd ook een technische waarschuwing naar klanten gestuurd over mogelijke problemen met de netwerkstack van macOS Sequoia.

Het bedrijf is in contact met Apple en andere leveranciers om de situatie op te lossen, maar houdt er rekening mee dat ze de problemen zelf moeten aanpakken. "We zullen waarschijnlijk ons eigen code moeten aanpassen om een oplossing te bieden,” aldus de ingenieur.

Brede onrust in de industrie
Niet alleen CrowdStrike, maar ook SentinelOne waarschuwde klanten om hun apparaten nog niet te updaten totdat een ondersteunde versie van hun software beschikbaar is. ESET meldde een probleem met netwerkverbindingen na de update, terwijl gebruikers van Microsoft Defender voor macOS vergelijkbare problemen rapporteren. Microsoft heeft hier tot nu toe nog geen officiële reactie op gegeven.

Op platforms zoals Reddit en Mastodon deelden beveiligingsonderzoekers zoals Will Dormann en Wac?aw Jacek hun ervaringen met bugs. Deze variëren van problemen met DNS en firewalls tot storingen in de Firefox-browser.

Stilte van Apple
Terwijl getroffen bedrijven hard werken om het probleem aan te pakken, blijft het stil vanuit Apple. Tot op heden heeft het bedrijf geen commentaar gegeven op de situatie, wat voor onzekerheid zorgt bij hun partners en gebruikers.

Deze reeks fouten laat zien hoe een systeemupdate aanzienlijke gevolgen kan hebben voor kritieke sectoren zoals B2B-beveiliging. Voor bedrijven die op macOS vertrouwen om hun infrastructuur te beschermen, benadrukt dit incident het belang van een nauwere samenwerking en betere voorbereiding tussen Apple en zijn softwarepartners.

Back to top button
Close
Close