Europese justitie: Apple en Google onder vuur vandaag

Het Europees Hof van Justitie (EHvJ) doet vandaag uitspraak over twee spraakmakende zaken rond Apple en Google, met grote financiële gevolgen. Het verdict wordt spannend: Apple kan worden verplicht om 13 miljard euro terug te betalen aan Ierland, terwijl Google een boete van 2,4 miljard riskeert wegens concurrentieverstorende praktijken.

post-image-3

Apple kijkt aan tegen gigantische terugbetaling

De zaak tegen Apple gaat terug tot 2016, toen de Europese Commissie het bedrijf beval om 13 miljard euro terug te betalen aan Ierland. De reden? Een belastingvoordeel dat werd gezien als een illegale staatssteun, waarmee Apple van 2003 tot 2014 profiteerde van gunstige fiscale voorwaarden. In 2020 won Apple tijdelijk in deze zaak, maar de Europese Commissie zette door, en vandaag wordt een nieuwe wending verwacht.

De advocaat-generaal van het EHvJ, Giovanni Pitruzzella, adviseerde onlangs om Apple’s overwinning ongedaan te maken. Als het hof dit advies volgt, wordt de zaak heropend en zou Apple alsnog gedwongen kunnen worden om die 13 miljard euro terug te betalen.

Google en prijsvergelijkers: einde van een lange strijd?

Google voert ondertussen strijd over een boete van 2,4 miljard euro, opgelegd in 2017 omdat het zijn dienst Google Shopping zou hebben bevoordeeld ten koste van andere prijsvergelijkers. Nadat Google er in 2021 niet in slaagde de boete te laten annuleren, probeert het nu opnieuw de Europese justitie te overtuigen.

Advocaat-generaal Juliane Kokott heeft al geadviseerd om de boete te handhaven. Als het EHvJ dit volgt, zal Google definitief gestraft worden, waardoor deze boete wordt toegevoegd aan de lange lijst van straffen die het bedrijf in Europa heeft gekregen voor machtsmisbruik.

Samenvatting: wat betekent dit voor de digitale sector?

De uitslag van deze zaken kan grote gevolgen hebben voor hoe de techreuzen in Europa gereguleerd worden. Een nederlaag voor Apple en Google zou de druk op andere spelers in de sector opvoeren, terwijl een nieuwe juridische overwinning hen tijdelijk wat ademruimte zou kunnen geven... tot de volgende uitdaging.

Blijf op de hoogte, de uitspraken worden vandaag verwacht en kunnen de digitale sector in Europa flink opschudden.

Back to top button
Close
Close