Algemene storing bij ChatGPT, Claude en Perplexity

Gisterenmorgen was er enkele uren lang een storing op de startpagina van ChatGPT waardoor je geen boodschap kon sturen naar de chatbot.

post-image-3

ChatGPT, Claude en Perplexity kenden problemen, en de chatbot van OpenAI was meerdere uren verstoord. Alhoewel de problemen snel opgelost werden, is het toch ongewoon dat de drie grote artificiële intelligentieproviders tegelijkertijd buiten dienst waren.

Deze algemene onderbreking zou kunnen duiden op een breder infrastructuurprobleem of een probleem op internetschaal. Het is ook mogelijk dat de problemen die Claude en Perplexity ondervonden niet aan bugs te wijten waren, maar aan een overload aan informatie, omwille van de massale toestroom van verkeer als gevolg van de panne bij GPT.

Op een bepaald moment tijdens de storing werd op de website van ChatGPT een update gepost om aan te geven dat de dienst terug op volle capaciteit draaide, maar dat in een soort piratentaal, waarbij aangeboden werd om de gebruiker te verwittigen wanneer de dienst terug online zou zijn. Claude en Perplexity van hun kant vertoonden allebei een boodschap over overcapaciteit, omdat de servers teveel requests kregen. Zodra Claude terug hersteld was, begon ook Perplexity te werken, maar enkel met tussenpozen.

Hierbij moet opgemerkt worden dat ChatGPT recent een lange onderbreking kende, die de dienst tijdens `s nachts verstoorde. De chatbot was  tijdens de vroege ochtenduren (Pacific Time) niet toegankelijk voor gebruikers uit de hele wereld. Volgens de statuspagina, die een "grote storing" vermeldde, was de chatbot nog altijd verstoord om 12u28 (Belgische tijd). De problemen waren enkele uren later opgelost.

De AI-providers hebben niet onmiddellijk geantwoord op vragen om commentaar op de verschillende social media,  en gaven evenmin bijkomende informatie over de storingen, maar beloofden de informatie te updaten zodra er nieuws was.

Volgens TechCrunch en Forbes zijn de AI-pannes niet de enige storingen die zich momenteel voordoen. Forbes meldt ook een "zero-day" spamaanval op TikTok, die momenteel sommige accounts treft van bekende personen en merken, zoals Paris Hilton en CNN.



Back to top button
Close
Close