Elon Musk haalt 6 miljard dollar op voor zijn startuup xAI

Elon Musk, altijd al op de eerste rij bij innovatie, heeft bij een nieuwe kapitaalronde 6 miljard dollar opgehaald voor zijn start-up xAI. Deze aanzienlijke kapitaalverhoging versterkt zijn positie om agressief de concurrentie aan te gaan met concurrenten zoals OpenAI, Microsoft en Alphabet.

post-image-3

Aan deze investering van 6 miljard dollar voor de start-up xAI hebben tal van bedrijven deelgenomen. Om er enkele te noemen: Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz en vele anderen behoren tot de financiers.

Het werd weliswaar onlangs bekendgemaakt, maar het gerucht doet al sinds april de ronde. Elon Musk had er trouwens voor gezorgd dat X, het voormalige Twitter, ook een participatie heeft in xAI en dus ook zou kunnen genieten van de bijdrage die de artificiële intelligentie zou kunnen leveren.

Elon Musk is een voorloper en invloedrijke ondernemer in het domein van AI. Hij was oorspronkelijk gepassioneerd door OpenAI, een start-up die hij mee opgericht heeft en waarin hij tientallen miljoenen dollar geïnvesteerd heeft. Maar recent is hij van positie veranderd. In maart heeft hij OpenAI en diens medeoprichter Sam Altman aangeklaagd, hij beschuldigde hen ervan dat zij afgeweken zijn van hun oorspronkelijke missie en dat zij een “de facto closed-source filiaal” geworden zijn van Microsoft. Musk staat ondertussen nog altijd aan het hoofd van Tesla, de eerste maker van elektrische voertuigen die voorzien zijn van autonome rijtechnologieën. Hij heeft ook kritiek geuit op Google omdat het vooringenomenheid ingebouwd zou hebben in zijn AI-producten.

In april had xAI het nieuwe model Grok 1.5 gelanceerd en gaf het Premium-gebruikers van X toegang tot de chatbot. Het bedrijf van Musk had ook in avant-première de multimodale mogelijkheden van Grok voorgesteld. Eerder dit jaar had het bedrijf het Grok-model gratis beschikbaar gesteld,  maar zonder de trainingscode vrij te geven.

xAI is van plan om de fondsen van deze nieuwe kapitaalronde te gebruiken om zijn eerste reeks producten in verkoop te brengen, een geavanceerde infrastructuur te bouwen en de research & development van toekomstige technologieën te versnellen.

Back to top button
Close
Close