N-SIDE levert algoritmes aan de Noordse netbeheerders

N-SIDE, het Belgische deeptechbedrijf dat via toegepaste wiskunde en softwaretechnologieën de energietransitie versnelt, kondigt hun samenwerking aan met de Nordic Transmission Systems Operators (TSO’s). N-SIDE zal hiervoor een algoritme ontwerpen dat de onbalans in elektriciteitsproductie, -verbruik en interconnector stromen voorspelt.

post-image-3

Momenteel ontwikkelt N-SIDE een proof-of-concept om het risico op onbalans in de energiesystemen in de Noord-Europese landen sneller op te sporen.

De Noordse regio is leider op het gebied van emissievrije elektriciteitsproductie, waarbij Denemarken het hoogste aandeel hernieuwbare energie in Europa produceert. De overgang naar hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie, is cruciaal, maar brengt ook een periodieke productie met zich mee.

Deze nieuwe productievorm brengt volatiliteit en onzekerheden met zich mee, zoals het inschatten van het niveau van de reserves die het netwerk vereist voor de volgende dag. De benodigde reserves, inzetbaar in geval van tekorten ten gevolge van een onevenwicht tussen de verwachte productie, het verbruik en de import/export uit de andere landen in de regio, kunnen afkomstig zijn van andere centrales (zoals waterkrachtcentrales of centrales op fossiele brandstof) of energie uit buurlanden die via interconnectoren beschikbaar zijn. Interconnecties maken de samenwerking en uitwisseling van overtollige capaciteit in één land mogelijk om tekorten in andere landen op te vangen. Dit beperkt het risico op stroomonderbrekingen in de hele regio tot een minimum.

De oplossing die N-SIDE ontwikkelt helpt de Noordse TSO's te anticiperen op risicovollere periodes. Zo kunnen ze tijdig het juiste volume reserves aankopen. Het voorspellingsalgoritme van N-SIDE stelt de Noordse TSO's in staat om de reserves tijdens periodes met gunstige weersomstandigheden (laag risico) te verminderen en te verhogen in kritieke periodes. Als gevolg daarvan zijn de energiebronnen minder schaars. Dit heeft een positief effect op de prijsontwikkeling en de energiekosten voor de eindverbruiker, terwijl de energievoorziening verzekerd blijft.

"Predictieve ‘machine learning’ algoritmes ontdekken veel sneller afwijkingen tussen productie en verbruik. Op basis van de meest recente beschikbare gegevens kunnen de Noordse TSO's hun inkoopgedrag voor capaciteit efficiënter beheren. Bovendien geeft het hen het vertrouwen om een groter aandeel hernieuwbare energie in hun energiemix te integreren" aldus Philippe Chevalier, CEO van N-SIDE.

N-SIDE ontwikkelde voorheen soortgelijke oplossingen voor dynamische reserve dimensionering voor andere TSO's, zoals Elia in België.

Back to top button
Close
Close