De Cnil voert een onderzoek uit om het illegaal volgen van data te beperken

De Franse Commission Nationale de l’Information et des Libertés (Cnil) start met een onderzoek om te bepalen of de locatiegegevens van een persoon het mogelijk maken om deze persoon terug te identificeren.

post-image-3

Gedurende 15 maanden buigt de Cnil zich over de toegang tot geolocatiegegevens. Deze gegevens worden vaak verzameld door mobiele apps en dan te koop aangeboden – het is trouwens op deze manier dat de Cnil een steekproef van gegevens in handen gekregen heeft. Dat geschiedt bij datamakelaars, die een bemiddelingsrol spelen tussen verkopers en kopers. De commissie heeft zich dus voorgedaan als een doorsnee klant en heeft een gratis staal aangevraagd van data in Frankrijk.

Het staal bevat locatiegegevens gekoppeld aan ongeveer vijf miljoen advertentie-ID’s op smartphones. Na een eerste analyse heeft de Cnil verklaard dat een deel van de gegevens authentiek zijn en als zij er bij haar onderzoek in slaagt om de gegevens van de betrokken personen te identificeren, het dan haar opdracht zal zijn om hen te verwittigen.

Buiten deze steekproef heeft het onderzoek ook betrekking op gegevens die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals de open agenda van publieke personen, dichtheidskaarten van Frankrijk, gegevens afkomstig van universele gidsen, enz.

Tijdens het onderzoek zal de commissie de resultaten van de voortgang van haar onderzoek bekendmaken.

Back to top button
Close
Close