Hoe Owlee de beveiligde fietsenstalling revolutionair verandert

De start-up uit Brussel heeft een gratis mobiele community-app ontwikkeld waarmee fietsers een overzicht krijgen van alle fietsenstallingen, en het risico op diefstal bij elke locatie kunnen inschatten.

post-image-3

Elk jaar worden er een 100.000 fietsen gestolen in België. Een plaag waar momenteel nog te weinig oplossingen voor bestaan.
Uitgaande van de vaststelling dat "noch antidiefstaltoestellen, noch verzekeringen en nog minder trackings echt efficiënte oplossingen zijn", heeft de Brusselse start-up Owlee beslist om een app te ontwikkelen waarmee de gebruiker de beste fietsenstallingen van het land kan opzoeken, beoordelen en delen.

Op basis van de ontvangen informatie biedt de oplossing een dynamische veiligheidsindex (van 0 tot 100) die de fietser  kan informeren over het risico op diefstal dat bij elke locatie hoort.

"De motor van de applicatie is onze gebruikersgemeenschap. De werking ervan is gebaseerd op vertrouwen. Wij verzamelen gegevens om de authenticiteit te waarborgen van de ingediende beoordelingen, en wij werken aan de robuustheid van de veiligheidsindex om een zo betrouwbaar mogelijke evaluatie te bieden van het risico dat verbonden is aan een locatie", legt Romain Foncier uit, medeoprichter en ontwikkelaar van de app.

De mobiele app biedt ook veel informatie waarmee de fietsers hun fiets beter kunnen parkeren, zoals foto`s, reviews van de community, het aantal beschikbare plaatsen, het aantal gemelde incidenten.
De app verlaagt daarmee het risico op diefstal, vergemakkelijkt de zoektocht naar een geschikte parkeerplaats, maar helpt ook de overheid door het digitale diefstalaangifteformulier toegankelijker te maken.

De fiets mag dan al een oplossing zijn om opstoppingen te voorkomen en rust te brengen in de steden, het gebrek aan infrastructuur en het onveiligheidsgevoel blijven de voornaamste hinderpalen voor bredere adoptie. In 2020 werden in België meer dan 200.000 e-bikes verkocht aan gemiddeld meer dan €2.350.

De Owlee-app moet hun eigenaars daarom in staat stellen om de kans te voorspellen dat hun fiets gestolen wordt, in functie van de plaats waar hij gestald wordt.

"De applicatie beloont de actiefste leden via een puntensysteem. Wij zouden die virtuele ervaringspunten graag willen omzetten in concrete beloningen, om op een ludieke manier meer mensen aan te moedigen om zich per fiets te verplaatsen", zegt nog de medeoprichter van het bedrijf.

Back to top button
Close
Close