"Chips Act", het Europese Master Plan om de groene digitale transitie te versnellen

De Europese Commissie heeft haar "Chips Act" voorgesteld, een reeks cruciale maatregelen om de digitale en "groene" transformatie van onze economieën in de volgende decennia te ondersteunen. En zij heeft een hulpfonds opgericht om start-ups en scale-ups te ondersteunen dat Europa minder kwetsbaar moet maken op het gebied van de bevoorrading van halfgeleiders.

post-image-3

Witte rook boven de Berlaymont! De Europese Commissie heeft haar "European Chips Act" voorgesteld, een reeks maatregelen die het blazoen van de halfgeleiderindustrie moet oppoetsen, met name dankzij een enveloppe die besteed mag worden aan industriële investeringen.

De nieuwe relancemaatregelen vertrekken vanuit de vaststelling dat de industrie tijdens de pandemie geconfronteerd werd met een groot tekort aan chips voor de automobielindustrie, ICT en haast alle sectoren.
Europa blijft weliswaar niet achter op het gebied van R&D, maar het heeft een nijpend gebrek aan moderne fabrieken om halfgeleiders te produceren.

De wetgeving op de halfgeleiders wil daarom de Europese productie van chips verviervoudigen, en zo van een marktaandeel van 8% nu naar 20% gaan in 2030. Bovendien werd 12 miljard euro aan bijkomende investeringen beloofd tegen 2030. En dat naast de 30 miljard die al voorzien waren in verschillende investeringsprogramma`s zoals NextGenerationEU en Horizon Europe.

De "Chips Act" wil ook het Europese ecosysteem van halfgeleiders en dus de hele industrie competitiever maken door innovatieve producten te ontwikkelen voor de Europese burgers.

Concreet zal een 11 miljard euro uitgetrokken worden voor het onderzoek, het ontwikkelen en de uitbreiding van de productiecapaciteiten tegen 2030. Terwijl er ook een fonds van 2 miljard euro gecreëerd zal worden voor de start-ups, scale-ups en andere bedrijven uit de bevoorradingsketen voor halfgeleiders.

België van zijn kant beschikt over een voordeel van wereldklasse op het gebied van investering, met het Vlaamse interuniversitair onderzoeksinstituut in micro-elektronica IMEC (gelegen in Leuven) dat een 3.500 mensen van 75 nationaliteiten tewerkstelt.
De nieuwe wetgeving op de halfgeleiders is een uitgelezen kans om, in samenwerking met IMEC, een toonaangevend industrieel ecosysteem uit te bouwen dat talenten, technologieën en toepassingen bijeenbrengt.

In zijn geheel heeft het ecosysteem in de 10 voorbije jaren een industrieel weefsel ontwikkeld van bedrijven en scale-ups die chips ontwerpen, waaronder AnSem, BlueICe, easics, OnSemi, ICsense, Luceda Photonics, Silex Insights, Sofics, TUSK IC, enz.
Bovendien kan België rekenen op sterke industriële spelers in de telecomsector met Ericsson, Nokia en Bell Labs, en in de automobielsector met onder andere Melexis en de belangrijkste toeleveranciers van Volvo en Audi.

De Chip Act kan zo leiden tot het creëren van grote waarde door het gezamenlijk ontwikkelen en de afstemming van technologisch onderzoek, van chipontwerp en de integratie van toepassingen in sectoren zoals technologieën voor de gezondheidssector, biotechnologieën, ICT en telecom, automobiel, enz.
Op voorwaarde evenwel dat de bedrijven, kennisinstellingen en overheden intensief samenwerken.

Maar bovenal kan de Chip Act enkel tot een goed einde komen als er in de volgende tien jaren voldoende talenten zijn om de investeringen om te zetten in toegevoegde waarde.
De voornaamste uitdaging die de technologiesector moet aangaan is het enorme gebrek aan beschikbaar talent.
De organisatie Agoria roept daarom de overheid op om de opleiding en omscholing te versnellen, om nieuwe buitenlandse talenten aan te trekken en om socio-economische omstandigheden te creëren die investeringen aanmoedigen, zoals het behoud van de aftrek van bedrijfsvoorheffing voor research & development-activiteiten.

Want als wij niet over voldoende talenten beschikking, dreigt de wetgeving op halfgeleiders dode letter te blijven voor ons land.

Back to top button
Close
Close