Investeren in start-ups heeft de wind in de zeilen

In amper een maand tijd werd er iets minder dan 300 miljoen euro geïnjecteerd in Belgische start-ups. Wat een tot nu toe ongeziene prestatie is.

post-image-3

De laatste jaren hebben de kapitaalsrondes bij Belgische groeibedrijven, die niet op de Beurs genoteerd zijn (start-ups, scale-ups en biotech) alle records verbrijzeld. De teller zou op 286 miljoen opgehaalde euro`s staan terwijl het eerste trimester van 2022 goed zou zijn voor 270 miljoen euro. De grootste drie operaties sinds begin dit jaar (Deliverect, Cowboy en Nobi) brachten op hun eentje 216 miljoen euro op.

Een nieuwe Belgische unicorn
De operatie die er in januari bovenuit springt is die van Deliverect. Het bedrijf uit Gent, dat de automatisering van online bestellingen voor maaltijden faciliteert, haalde op zijn eentje 150 miljoen dollar op (wat neerkomt op 132 miljoen euro). Een operatie waarmee het kan toetreden tot het heel beperkte Belgische clubje van unicorns, met een valorisatie van 1,4 miljard dollar (of 1,23 miljard euro).

Over het algemeen stellen we op de Belgische markt snellere kapitaalsrondes vast, met grotere bedragen. Een evolutie die grotendeels te danken is aan het feit dat beleggers uit het buitenland en ook Belgische ondernemers elkaar steeds beter lijken te kennen.

De vraag of het hoge ritme van het financieringssysteem van Belgische start-ups kan blijven duren, lijkt geen zorgen te baren, maar die naar de valorisatie wel. De beursgenoteerde technologiebedrijven werden sinds begin dit jaar zwaar getroffen door de aandelenmarkten, wat ook gevolgen heeft voor de niet-beursgenoteerde bedrijven. Het is een reflexbeweging: als de aandelenmarkten minder aantrekkelijk zijn, geschiedt de beursgang van bedrijven aan minder gunstige voorwaarden. Wat betekent dat men minder geld op tafel legt op het moment van investeren. Een gevaar dat groeibedrijven nu te wachten staat.
 

Back to top button
Close
Close