De lucratieve drone-business komt van de grond

De commerciële drone-markt staat op het punt om door te breken in België. Adviesbureaus, IT-bedrijven en digitale agentschappen scharen zich rond teams van experten die bereid zijn de merken te helpen om drones in te zetten in hun bedrijf.

post-image-3
 
 
De markt van zakelijke dronevluchten staat aan de vooravond van een belangrijke doorbraak. Europa heeft recent de wetgeving op drones geharmoniseerd, de 5G- technologie komt eraan en het is al mogelijk om verschillende drones autonoom samen te laten vliegen.
Tegen deze bruisende achtergrond zien steeds meer bedrijven veel economische voordelen in het gebruik van vliegende robots. Om te beginnen het adviesbureau BDO dat onlangs een team van drone-experts samengesteld heeft in samenwerking met de pionier op dit gebied in België en het buitenland, het bedrijf DroneMatrix, een start-up die in Hasselt gevestigd is.
"Wij geloven echt in de toegevoegde waarde van drones voor bedrijven, zowel binnen als buiten. Zo kan een autonome drone bijvoorbeeld foto`s nemen van de schappen in een magazijn en die beelden omzetten in informatie die gebruikt kan worden om de inventaris op te stellen, door middel van speciale technologie gebaseerd op artificiële intelligentie. De mensen moeten zich niet meer in gevaarlijke bochten wringen. Drones vliegen `s nachts zonder de andere operaties te verstoren. Voor gebruik in open lucht verwachten wij dat de eerste organisaties die dit in België zullen invoeren, zoals zeehavens, deze technologie vanaf einde 2021 of begin 2022 gaan uitrollen", verklaart Walter Vanherle, expert bij BDO Digital.
Het gebruik van geautomatiseerde drones bij dagelijkse operaties begint nog maar pas. Van installaties van het "drone in the box" type tot drones die de nood-, bewakings- en inspectiediensten moeten helpen in een gecontroleerd luchtruim of een U-ruimte…
Het zakelijk potentieel is groot en staat vast. Zelfs al gaat het om een complexe opkomende markt, aangezien er een hele waaier verschillende spelers bij betrokken zijn.
Aan de ene kant namelijk de bedrijven die het al gebruiken en die op zoek zijn naar nieuwe diensten, zoals de politie, brandweer, openbare diensten (inspectie van windmolens), telecomoperatoren (inspectie van radiomasten), verzekeringen, of de logistieke sector.
En aan de andere kant gespecialiseerde spelers die diensten in de dronesector aanbieden, IT-bedrijven of providers van innovatieve digitale oplossingen die gespecialiseerde software ontwikkelen.
"Wij verwachten een stijging van het aantal spelers op deze markt die "end to end drone diensten" aanbieden, om bedrijven te begeleiden die op zoek zijn naar strategisch, financieel en logistiek advies", besluit Walter Vanherle.
 
Back to top button
Close
Close