Hexa-X: Nokia heeft de leiding van het Europese 6G-project

Het doel is om elementen vast te leggen voor pre-standaardisatie.

post-image-3

Er komt een Europees consortium op gang rond 6G . Hexa-X, de naam van het project onder leiding van Nokia, moet onderzoek mogelijk maken naar 6G en de eerste elementen voor standaardisatie bijdragen, en dat terwijl 5G nog niet eens begonnen is.

Hexa-X: een 100% Europees project
Nokia is niet het enige bedrijf dat aan 6G werkt. Samsung heeft bevestigd dat deze technologie vanaf 2028 beschikbaar zou kunnen zijn. Volgens de experten van de Zuid-Koreaanse fabrikant zou 6G een ware technologische revolutie mogelijk maken. Naast een nog sneller debiet zou 6G ook toegang bieden tot technologieën die tot nu toe weinig ontwikkeld waren. In Europa is het Nokia dat aan het hoofd staat van dit project, met Hexa-X.

Dit project wordt in partnerschap met de Europese Commissie ontwikkeld. Hexa-X is een consortium dat verschillende Europese bedrijven en onderzoekslabo`s bijeenbrengt rond 6G. De lancering van het project is voorzien voor januari 2021, en het project zou logischerwijze twee jaar en half moeten duren. Het gaat om het eerste officiële Europese initiatief om onderzoekswerk te verrichten naar 6G.

De leden van het consortium zijn afkomstig uit verschillende sectoren. Men treft er leveranciers van telecomnetwerken aan zoals Orange, leveranciers van communicatiediensten, andere bedrijven in verticale sectoren, technologieleveranciers, maar ook Europese instellingen voor onderzoek naar communicatie, waaronder de Universiteit Carlos III van Madrid. Een "cross-industries" samenwerking, die het bundelen van vaardigheden mogelijk moet maken.

6G, een soort zesde zintuig?
Peter Vetter, Head of Access and Devices Research bij het laboratorium Nokia Bell Labs, meent: "Ik ben ervan overtuigd dat wij in het tijdperk van 6G  toepassingen gaan zien die mensen verbinden met machines. 6G zou dan een soort zesde zintuig worden, dat intuïtief onze bedoelingen begrijpt. Een manier om onze interacties met de fysieke wereld efficiënter te maken en te anticiperen op onze behoeften, wat onze productiviteit verbetert. Hexa-X zal van het allergrootste belang worden".

China van zijn kant heeft al zijn eerste 6G-satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Deze technologie zou 100 keer sneller moeten zijn dan 5G. Op 6 november 2020 stuurden de Chinezen een nieuwe generatie satelliet de ruimte in met als doel de gegevensuitwisseling te bestuderen met behulp van een netwerk met frequenties tot één terahertz in een ruimteomgeving. Deze eerste proef had als doel de communicatie te testen tussen een satelliet en de aardbodem. Dit experiment zou een manier zijn om de transmissietijd te verminderen tussen de ruimte en de Aarde, maar ook om de internetdekking op onze planeet te verbeteren, en dan vooral in blanco zones.

 

Back to top button
Close
Close