Verengde Staten: Facebook zou volgende week aangeklaagd kunnen worden

Het sociale netwerk zal, net als Google, ook te maken krijgen met een antitrustproces.

post-image-3

Volgende week zouden meer dan 40 Amerikaanse staten, onder leiding van New York, een proces inspannen tegen Facebook. Het zal de eerste keer dat het bedrijf van Mark Zuckerberg in de Verenigde Staten aangeklaagd wordt.

Overnames van WhatsApp en Instagram ter discussie
De Wall Street Journal had beweerd dat Facebook zeer binnenkort te maken zou krijgen met antitrustaanklachten, ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De autoriteiten zouden vooral geïnteresseerd zijn in de overnames van Instagram en WhatsApp, die resp. in 2012 en 2014 plaatsvonden.

Het sociaal netwerkkon, dankzij deze overnames, een van de grote giganten worden van de technologie en sociale platformen, door alle concurrentie uit te schakelen. Volgens de autoriteiten is deze manier van handelen oneerlijk omdat het innovatie afremt en nadelig is voor de gebruikers die nu minder keuze hebben.

De CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, betwist deze beschuldigingen en verzekert dat Instagram en WhatsApp op het moment van de overnames geen concurrenten waren van Facebook, en dat het juist het sociale netwerk was dat hen toeliet om sterke spelers te worden in de digitale wereld. Maar de autoriteiten denken er anders over.

Facebook gaat Google achterna
In 2019 hebben het ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission (FTC) een onderzoek geopend naar de Amerikaanse techgiganten Google, Apple, Facebook en Amazon. Dat heeft deze zomer geleid to een historische hoorzitting waarbij de CEO`s van de vier bedrijven ondervraagd werden. Daarna werden klachten ingediend tegen Google, dat beschuldigd werd van misbruik van de dominante positie van zijn zoekmachine om zijn adverteertools te voeden.

Facebook zou wel eens de tweede gigant uit Silicon Valley kunnen worden die door de Amerikaanse autoriteiten vervolgd wordt. En misschien is Amazon de volgende. Het bedrijf van Jeff Bezos ligt ook onder vuur - het wordt beschuldigd van het profiteren van het verpletterende monopolie van zijn e-commerce platform.

 

Back to top button
Close
Close