Airbnb overstijgt de crisis in de sector

Terwijl Airbnb zijn beursgang voorbereidt, zet het bedrijf resultaten neer die weinig geleden hebben onder de hotelcrisis.

post-image-3

Ondanks alle moeilijkheden waarmee de toeristische sector te kampen heeft, vooral omwille van de Covid-19-pandemie, lijkt Airbnb deze crisis te overstijgen aan de vooravond van zijn beursgang. Het platform waarbij particulieren elkaar logies kunnen verhuren, incasseerde 219 miljoen dollar nettowinst van juli tot september, wat onverwacht is voor een sector die met volle kracht getroffen is door de crisis.

Dit bedrag betekent echter toch 20% minder winst in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar, omwille van vergoedingen die Airbnb moest betalen. Het is te zeggen ongeveer 1 miljard dollar (840 miljoen euro) die betaald moesten worden aan de gasten en klanten waarvan de reizen geannuleerd werden als gevolg van het coronavirus. Toch betekent deze daling van de winst met 20% een positief en verrassend resultaat in een toeristische sector die vleugellam is.

Dankzij zijn positieve resultaten en zijn vermogen om de crisis te weerstaan, bereidt Airbnb zich voor om naar de beurs te gaan. Deze prestatie in tijden van crisis is mogelijk dankzij de grote flexibiliteit van de hotelsector. Uiteindelijk is Airbnb simpelweg een platform waarop verhuurders en particulieren met elkaar in contact kunnen komen. Airbnb bezit dan ook geen onroerend goed dat door onvoldoende vraag leeg zou blijven staan. Een andere factor die Airbnb heeft gered, is de mogelijkheid om accommodatie te huren voor lange weekends of vakanties dicht bij huis, zelfs als men niet ver kan reizen. Airbnb merkt op dat "de verblijven van meerdere dagen begonnen toe te nemen sinds telewerken het `werken vanuit elk mogelijk huis` geworden is"

Overal ter wereld leven en werken
Airbnb heeft ook zijn deel van de problemen gehad. Zoals al zijn concurrenten leed het onder de gezondheidsmaatregelen die in 2020 in de hele wereld verplicht werden, wat het bedrijf 32% van zijn omzet gekost heeft jaar op jaar in de eerste 9 maanden van 2020, wat neerkomt op 2,5 miljard dollar. Airbnb, dat maandag zijn officiële dossier voor zijn komst op Wall Street gepubliceerd heeft, verklaarde dat Covid-19 "een negatieve impact zal blijven hebben op onze operationele en financiële resultaten op lange termijn".

"Wij denken dat de grenzen tussen reizen en ergens wonen zullen vervagen, en dat de pandemie de kansen om gelijk waar te leven versneld hebben", beklemtonen Brian Chesky en Joe Gebbia die, helemaal in het begin, enkel luchtmatrassen verhuurden in hun appartement tijdens de duur van een congres in San Francisco, einde 2007.

Back to top button
Close
Close