De Belgische start-up Briq overgenomen door Swile

De Belgische start-up studio eFounders heeft nogmaals goed gegokt met de start-up Briq die hij gelanceerd had.

post-image-3

De Belgische start-up Briq, sinds 2017 geïncubeerd bij eFounders, werd vandaag overgenomen door Swile, voorheen Lunchr, dat specialist is in de dematerialisering van maaltijdcheques in Frankrijk.

Met zijn 300 werknemers in Frankrijk, meer dan 300.000 gebruikers en 10.000 bedrijven als klant, is Swile zonder twijfel een grote structuur. Deze Franse start-up werd in 2018 opgericht door Loïc Soubeyrand en heeft al 115 miljoen euro opgehaald in amper twee jaar tijd. Het is ook al zijn tweede overname.

De overname van Briq kwam op een belangrijk moment voor beide start-ups. Briq, dat in 2017 in Brussel begon als een pilootproject bij eFounders, had als doel een cultuur van erkenning te creëren bij bedrijven. "We voelen ons altijd meer gewaardeerd als deze erkenning wordt uitgedrukt door een collega in het bijzijn van iedereen, dan eens per jaar door een manager in een vergaderruimte", legt oprichter Laurent Van Basselaere uit.

Briq heeft een mobiele app ontworpen en een app voor Slack, een communicatietool die in steeds meer bedrijven wordt gebruikt, om deze erkenningscultuur te creëren. De start-up werd aanvankelijk opgericht door Laurent Van Basselaere, die later gezelschap kreeg van Charlène Thouard en Jérémie Sicsic. Omdat Swile het hele bedrijf heeft overgenomen, zullen ze alle drie toetreden tot de Franse start-up.

De Franse structuur wil zich diversifiëren. Nadat het een unieke kaart gemaakt had die alle personeelsvoordelen bijeenbrengt (maaltijdcheques en cadeaubonnen) wil Swile de specialist worden in het engagement van de medewerkers. Enkele maanden voor de overname van Briq had de Franse start-up al nieuw functies ontwikkeld op zijn app: prijzenpotten, evenementen, vieringen, boodschappen en terugbetalingen onder collega`s. Zodat de managers en de teams kunnen inspelen op verschillende aspecten van het engagement, zoals erkenning, interne communicatie, samenhang en transparantie.

Swile zet dus zijn acceleratie verder met zijn tweede overname in amper enkele maanden tijd, nadat het 70 miljoen euro opgehaald had in juni en de start-up Sweevana overgenomen had. Bij de Belgische start-up meent diens oprichter dat dit het juiste moment is: "Wij zullen dingen kunnen realiseren die zelfs een zeer grote fondsenwerving niet mogelijk maakte". Voor eFounders gaat het om nog maar eens een start-up die een vlucht neemt.

Back to top button
Close
Close