China: gebruikers niet tevreden over de dekking van het 5G-netwerk

Het probleem van de 5G in China heeft vandaag niet meer te maken met de technologie zelf, maar met de wens van de gebruikers om zich erop te abonneren.

post-image-3

China was een van de eerste landen ter wereld dat met de 5G-technologie experimenteerde. Maar uit de eerste onderzoeken blijkt dat de gebruikers niet echt tevreden zijn over de dienst. De South China Morning Post haalt twee punten aan die de gebruikers frustreren: de dekking van het netwerk en de hoge prijs van de smartphones die met deze technologie compatibel zijn.

Dekking van het 5G netwerk is te laag
Heel wat Chinezen klagen over de slechte dekking van het netwerk, afhankelijk van de geografische zone waar zij zich bevinden. Kelvin Li, een in Peking gevestigde bankier, legt uit: "Als bankier, gebruik ik regelmatig mijn smartphone om boodschappen, e-mails te versturen of videogesprekken te voeren wanneer ik op zakenreis ben. Ik stel vast dat het netwerk heel onregelmatig is wanneer ik onderweg ben. Mijn operator heeft me gezegd dat 5G berouwbare en snelle overdracht van de data zou bieden, en dat is belangrijk voor mij. Tot nu ervaar ik geen enkele verbetering van de dataservice".

Deze mening wordt door veel andere Chnezen gedeeld. Het 5G-netwerk is inderdaad beschikbaar, maar is nog niet echt bruikbaar. Nochtans werd deze technologie door de operatoren aangeprezen bij de gebruikers, omwille van de mogelijkheid om een hele film in HD te downloaden in enkele seconden tijd, en omwille van de verbetering van de autonomie. Blijkbaar is er nog ruimte voor verbetering: een onderzoek dat recent uitgevoerd werd in Guangzhou toont aan dat 75% van de Chinese gebruikers die geen 5G hebben ook niet de wens hebben om een smartphone te kopen die compatibel is met deze technologie.

160 miljoen toestellen verbonden met 5G in 1 jaar tijd
Ongeveer 30% van de ondervraagde Chinezen bevestigt dat zij de aankoop uitstellen omdat zij de prijs van de compatibele smartphones veel te hoog vinden. Bovendien meent 44% dat de prijs van het abonnement ook te hoog is. Zeng Fe, een financiële professional in Shenzhen, zegt dat hij niet de 61 yuans extra per maand zal betalen (bijna 8 euro) om over te stappen naar een 5G tarief met een slechte dekking van het netwerk. Hij voegt eraan toe: "Ik heb de indruk dat de operatoren de hoge kost voor de uitrol van 5G doorrekenen aan doorsnee gebruikers zoals ik. Een dure 5G forfait met 60 GB data en 700 belminuten per maand zou geldverspilling zijn, ik heb dat niet nodig".

China wou te allen prijzen de Verenigde Staten voor zijn op het gebied van de ontwikkeling van deze technologie. Het probleem is echter niet langer de technologie zelf, maar de weigering of het gebrek aan interesse bij de gebruikers om een abonnement te nemen. 5G werd op 1 november 2019 gelanceerd door de drie grootste telecomoperatoren van het land: China Unicom, China Telecom en China Mobile die, waarschijnlijk, op een hoger inschrijvingspercentage gehoopt hadden. In een jaar tijd werden 160 miljoen toestellen verbonden met het 5G-netwerk in China, wat erg weinig is in vergelijking met de 1,2 miljard gebruikers van 4G.

Back to top button
Close
Close