WhatsApp brengt tijdelijke berichten uit

Wanneer u deze functie activeert, zullen de berichten automatisch verdwijnen na zeven dagen

post-image-3

Dit is een belangrijke nieuwe functionaliteit voor WhatsApp. Donderdag 5 november 2020 heeft WhatsApp, de bekende instant messaging app die in handen is van Facebook, aangekondigd dat het voortaan mogelijk is om tijdelijke berichten te versturen die zich na zeven dagen automatisch vernietigen.

WhatsApp start met tijdelijke berichten
Volgens de Facebook-groep "is het voor de meeste berichten die wij verzenden niet nodig dat zij eeuwig bewaard blijven". Dat is waarom het bedrijf van Mark Zuckerberg beslist heeft om tijdelijke boodschappen aan WhatApp toe te voegen. Om hiervan gebruik te maken moet u enkel een optie activeren. Dat doet u aldus:

-Open een WhatsApp gesprek
-Druk op de naam van uw contactpersoon
-Druk op Tijdelijke boodschappen. Wanneer u daarom gevraagd wordt, drukt u op VERDER
-Kies AAN

Voorlopig werkt deze functie niet standaard voor alle gesprekken. U moet het manueel voor elk gesprek apart activeren. Het activeren van deze optie is effectief voor beide gebruikers, maar binnen een gespreksgroep kunnen enkel de beheerders deze functie aan- of uitzetten. Denk er wel aan dat deze functie er ook voor zorgt dat de uitgewisselde foto`s en video`s automatisch gewist worden. Daarentegen zullen de boodschappen, die u voor de activering van de optie verzonden hebt, niet gewist worden.

Berichten verdwijnen na exact zeven dagen
WhatsApp laat u echter niet toe om zelf de levensduur van de tijdelijke boodschappen te kiezen. Slechts één optie is beschikbaar: het wissen van berichten na 7 dagen. Een woordvoerder van de app heeft uitgelegd dat "wij met zeven dagen beginnen, omdat we denken dat dit de gebruiker toch wat zal geruststellen over het feit dat gesprekken niet langer permanent zijn, terwijl het toch praktisch blijft voor de gebruikers zodat zij niet vergeten waarover zij het hadden. (…) De lijst met boodschappen (…) die u ontvangen hebt zal bewaard blijven zolang u die nodig hebt, en verdwijnen zodra die niet meer van nut is".

WhatsApp waarschuwt echter zijn gebruikers: "gebruik die tijdelijke boodschappen enkel met mensen die u vertrouwt". Het zal immers nog altijd mogelijk zijn om een schermafdruk te maken, de inhoud van een tijdelijk bericht te kopiëren of op te slaan vooraleer het verdwijnt, of het te fotograferen met een ander toestel. In tegenstelling tot Snapchat is het voornaamste doel van deze functionaliteit niet om intieme content te delen, maar om ruimte vrij te maken door niet zo belangrijke berichten te wissen.

Deze nieuwe tijdelijke berichtenfunctie op WhatsApp zal in loop van november 2020 uitgerold worden naar alle gebruikers van de berichtendienst.

Back to top button
Close
Close