België in de running om een ondergronds observatorium voor het ontdekken van golven te huisvesten

Europa heeft een project gelanceerd voor een ondergronds observatorium voor golven, en dat zou wel eens in Luik gevestigd kunnen worden. Deze Einstein-telescoop, ontworpen om zwaartekrachtgolven te detecteren, zeer kleine schokken in de ruimte-tijd, zou kunnen helpen om de mysteries van de Big Bang en de geschiedenis van het universum te ontrafelen.

post-image-3

Twee sites zijn nog in de running om de Einstein-telescoop te huisvesten, waarvan één in de regio Trois Frontières, dicht bij Luik. Het is de Euregio Maas-Rijn, op het kruispunt van Luik, Maastricht en Aken, dat kandidaat is en dat dus over vijf of zes jaar een van de grootste projecten uit de geschiedenis van Wallonië zou kunnen huisvesten.

Dit faraonische project, geschat op twee miljard euro, zal bestaan uit drie tunnels die 200 tot 300 kilometer onder het aardoppervlak gegraven worden om te voorkomen dat ultragevoelige instrumenten worden verstoord door de wind, grondbewegingen en menselijke activiteit.

Een eerste studie van de ondergrond is al gestart in de regio Trois Frontières, die trouwens een budget van 15 miljoen euro heeft uitgetrokken om zijn positie te verdedigen. "De boorgaten die gemaakt worden, zullen de ondergrond van de regio moeten modelleren om zeker te zijn van de stabiliteit en om de kwaliteit van de rotsen te bepalen want daar worden grote zalen uitgehouwen", legt professor Frédéric Nguyen, specialist in geofysica aan de Faculteit Toegepaste wetenschappen van ULiège.

Een tweede testfase zal gelanceerd worden in het Ruimtevaartcentrum van Luik, met de vervaardiging van een hangende spiegel op cryogene temperatuur. Dit prototype zal de gevoeligheid van de telescoop verbeteren voor laagfrequente zwaartekrachtgolven die worden gegenereerd door de fusie van zeer zware zwarte gaten. De Einstein-telescoop zou in theorie aanzienlijke economische voordelen moeten opleveren.

Back to top button
Close
Close