De contentstrategie van TikTok werd beheerd door een voormalige ambtenaar van de Chinese regering

De ambtenaar in kwestie heeft zijn functie tot begin 2020 uitgeoefend, het moment waarop de app zijn grote succes kende.

post-image-3

Nieuwe informatie zou laten geloven dat het beleid van de op TikTok verspreide content beheerd werd door een voormalige functionaris van de Chinese overheid, op het moment dat zijn succes losbarstte.

Volgens bronnen dicht bij de directie van TikTok zou Cai Zheng, een Chinees die 4 jaar gewerkt heeft voor de ambassade van China in Teheran, ook het wereldwijde contentbeleid bij Bytedance in Beijing geleid hebben tot aan het begin van het jaar 2020. Cai Zheng zou ByteDance verlaten hebben op het moment dat TikTok aankondigde dat de laatste buitenlandse contentmoderatoren China zouden verlaten, om -blijkbaar gegronde- verdenkingen van bemoeienis door de Chinese overheid te stoppen.

Het feit dat Cai Zheng rechtstreekse banden heeft met de Chinese overheid doet enkel maar de twijfel over TikTok groeien, vooral wanneer men weet dat hij de leiding had over het contentbeleid. Deze informatie bevestigt alleen maar de verdenking van Donald Trump die hoogstwaarschijnlijk de opgelegde beperkingen zal behouden.

Cai Zheng is in 2018 bij ByteDance gekomen, net toen China interesse begon te krijgen in TikTok om ervoor te zorgen dat de video`s op het platform overeenkwamen met die van Douyin, het Chinese equivalent van TikTok. Blijkbaar heeft de Chinese regering Zheng zelfs onder druk gezet om hem zijn excuses aan te bieden en dichter bij de regering te komen. Hij zou zelfs normen opgesteld hebben om te bepalen wat een "geschikte" video is op TikTok.

Zou de Chinese overheid echt achter de strategie van TikTok zitten?
Zelfs al wordt Cai Zheng niet beschouwd als een echte communist, toch hebben zijn verleden en zijn opleiding zijn visie bij TikTok hoogstwaarschijnlijk beïnvloed. Hij ligt aan de bron van de strategie waarmee TikTok kon vermijden dat ongewenste content verspreid zou worden op het sociale netwerk, zoals bijvoorbeeld video`s om te sensibiliseren over de massale detentie van Oeigoerse moslims in de regio Xinjiang in China. Deze video`s werden op mysterieuze wijze "per ongeluk" verwijderd.

"Cai Zheng heeft niet deelgenomen aan de uitwerking van deze beleidsregels, want die dateren van na zijn komst. Hij heeft met onze regionale en plaatselijke teams, die voortdurend aangroeiden, gewerkt aan de definitie van de eerste regels van ons contentbeleid", zo zegt een vertegenwoordiger van TikTok. Vandaag worden de video`s gemodereerd vanuit Dublin, Los Angeles, Singapore en een ander centrum in Silicon Valley.

Byte Dance stipt aan dat het verleden van Cai Zheng als diplomaat geen rol gespeeld zou hebben toen hij in dienst genomen werd, en dat hij "geen enkel gesprek gevoerd heeft met de Chinese regering tijdens het aanwervingsproces".

Back to top button
Close
Close