BT kiest in het Verenigd Koninkrijk voor Nokia als leverancier van 5G-hardware

Nokia haalt het ten koste van Huawei

post-image-3

De Britse operatoren kunnen enkel andere hardware leveranciers kiezen, nu het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk besloten heeft om Huawei van zijn 5G-netwerk te verbannen. Volgens de BBC heeft BT op dinsdag 29 september 2020 bekend gemaakt dat het Nokia is waarop de operator beroep zal doen om zijn netwerken uit te rusten.

Eerste contract van Nokia voor de Britse 5G
Nokia zal officieel de belangrijkste leverancier van 5G-apparatuur van de Britse operator BT worden. Het Finse bedrijf, dat onlangs 230 miljoen dollar investeerde in HMD Global, zal de basisstations en andere netwerkapparatuur moeten leveren waarmee de klanten van de operator toegang zullen hebben tot het ultrasnelle 5G-internet. BT verduidelijkt echter dat Nokia niet alle Huawei-apparatuur zal vervangen, vermits er al contracten voorzien waren met andere leveranciers.

Het akkoord tussen Nokia en BT bepaalt ook dat het Finse bedrijf verondersteld wordt om Huawei te vervangen op de 2G- en 4G-netwerken van BT. Het 3G-netwerk van de operator werkt al met apparatuur van Nokia. Dankzij dit akkoord kon Nokia 3,58% winnen op de beurs van Helsinki.

Philip Jansen, CEO van BT, verklaarde in een persbericht "dat we, met deze nieuwe fase in onze vruchtbare samenwerking met Nokia, de uitrol van vaste en mobiele netwerk zullen blijven leiden om de klanten uitzonderlijke ervaringen te bieden".

Door de geopolitiek moet Huawei een zware slag incasseren
Het Chinese bedrijf was de grote favoriet van de Britse operatoren om de 5G-netwerken uit te rusten, maar Huawei kon niet op tegen de Amerikaanse druk. Nochtans had de Britse premier Boris Johnson per decreet beslist dat Huawei een rol, zelfs beperkt, zou hebben in de ontwikkeling van het mobiele 5G-netwerk. Het Verenigd Koninkrijk heeft in juni aan zijn telecomoperatoren gevraagd om de voorraad  op te maken van de apparatuur van de Chinese fabrikant.

Toch hebben de Britse autoriteiten uiteindelijk beslist om op die beslissing terug te komen om de nationale operatoren te verbieden om apparatuur van Huawei te kopen vanaf januari 2021. De bestaande apparatuur zal verwijderd moeten zijn tegen 2027.

Nokia en Ericsson hebben op dit nieuws gereageerd met te verklaren dat zij beiden over de "technologie, de ervaring en de nodige capaciteit van de bevoorradingsketen beschikten om op deze situatie te reageren zonder de klanten te storen". Het is duidelijk dat deze verklaring van Nokia verwacht werd.


Back to top button
Close
Close