TikTok telt 3 miljoen Belgen, en hoeveel op Coronalert?

De Chinese app telt 3 miljoen Belgische gebruikers die bereid zijn hun gegevens te delen, maar iedereen wantrouwt Coronalert. Hoe komt dat?

post-image-3

Het cijfer is verbluffend: ongeveer 3 miljoen Belgen hebben zich ingeschreven op de Chinese app TikTok, of dat nu komt door de lockdown, een modetrend, een sneeuwbaleffect of eender andere reden! Met de "infinite scroll", die uitgevonden werd door de Amerikaan Aza Rasking, kan men content eindeloos doorbladeren, door enkel een beweging met de duim te maken. Gemiddeld brengen de ingeschreven Belgen 65 minuten per dag door op deze app, en openen zij hem 13 keer op 24u.

Nochtans hebben velen zich enkele weken geleden zorgen gemaakt over een tracing app, die er zou komen en die de verspreiding van Covid-19 moet tegengaan. Het project van deze app heeft veel inkt doen vloeien: er zijn beroepen aangetekend bij de Raad van State en velen stelden dat het om een aanslag op de fundamentele vrijheden ging en niet iets dat verband houdt met de openbare gezondheid. Deze vrees kwam er door de voorbeelden uit Azië, die meer op een "tracking" leken dan op "contact tracing". De mensen zijn het niet gewoon, toch niet in Europa, dat een app door de Staat beheerd wordt en dat de contacten tussen individuen bijgehouden worden. De kwestie draaide dan ook eerder rond het gebruik van persoonsgegevens en de bescherming van de privacy.

Burgerzin voor alles
Nadat het project verschillende keren mislukt was, gaf de Gegevensbeschermingsautoriteit een positief advies over het laatste voorstel van de Belgische anticovid-app genaamd Coronalert, die eindelijk beschikbaar zou moeten zijn vanaf 28 september. Deze app komt met veel vertraging en de bevolking heeft het steeds moeilijker om de gezondheidsregels te aanvaarden. Deze applicatie heeft echter een groot aantal deelnemers nodig om goed en efficiënt te kunnen werken.  De 3 miljoen gebruikers van TikTok zouden een goed begin zijn.

Als die 3 miljoen mensen bereid zijn gratis hun locatie, een uur van hun dag, af te staan, en TikTok hun online activiteiten buiten de app hebben laten volgen, zonder hun medeweten - zoals onthuld werd begin deze zomer - dan zouden zij de eerste gebruikers van Coronalert moeten zijn.  Want zij delen toch al alle informatie met TikTok, waarom zouden zij het niet doen voor een app die levens kan redden en die de privacyregels respecteert?

Back to top button
Close
Close