Ook Beijing wil iets te zeggen hebben over de verkoop van TikTok

De verkoop van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten door het moederbedrijf ByteDance, zou de goedkeuring kunnen vereisen van Beijing, omwille van nieuwe regels die China bepaald heeft over de export op het vlak van technologie, zo bevestigt een Chinese expert in handelsbetrekkingen op een staatsmedia.

post-image-3

Ongerustheid over het beheer van de privégegevens van TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten hebben de Amerikaanse president Donald Trump ertoe gebracht om ByteDance te verplichten om de app voor het delen van video`s af te staan. De Amerikaanse giganten Microsoft en Oracle Corp zijn beiden in de running om deze activa over te nemen, die eveneens de activiteiten omvatten van TikTok in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

China heeft echter vrijdag, voor het eerst in 12 jaar, de lijst gewijzigd met technologieën die het voorwerp uitmaken van verbod of beperking bij export. Cui Fan, hoogleraar international business aan de Beijing University of International Business and Economics, gelooft dat deze veranderingen hoogstwaarschijnlijk TikTok zullen beïnvloeden.

In een interview met het agentschap Xinhua, dat zaterdag uitgezonden werd, bevestigt Cui Fan "Indien ByteDance van plan is om de bijhorende technologieën te exporteren, dan zal het licentieprocedures moeten doorlopen".

Het Chinese ministerie van Handel heeft 23 items toegevoegd aan de lijst met betrokken technologieën. Het kan tot 30 dagen duren om een voorlopige overeenkomst te krijgen om een technologie te exporteren.

"Wij bestuderen de nieuwe regels die vrijdag gepubliceerd werden. Net zoals bij elke grensoverschrijdende transactie, zullen wij de heersende wetten toepassen, waaronder in dit geval die van de Verenigde Staten en van China", zo verklaarde Erich Anderson, Secretary General bij ByteDance.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken verzet zich tegen de beslissing van Donald Trump met betrekking tot TikTok, en het verwittigt dat Beijing de legitieme rechten en belangen van Chinese bedrijven zou verdedigen

 

Back to top button
Close
Close