Facebook past zijn "antidiscriminatie"-beleid aan

Het sociale netwerk heeft een aanpassing uitgevoerd aan zijn richtlijnen die discriminerende stereotypes moeten elimineren. Afbeeldingen en video`s van "Zwarte Piet" horen daarbij. Wat u moet weten om ervoor te zorgen dat uw campagnes op Facebook en Instagram "politiek correct" zijn.

post-image-3

Facebook heeft wereldwijd een nieuw beleid ingevoerd, dat discriminerende stereotypes die op zijn platform en dat van Instagram gepost worden, moet identificeren en verwijderen. Een wijziging in de richtlijnen van de community waardoor voortaan bijvoorbeeld afbeeldingen en video`s van "Zwarte Piet" verwijderd worden na een melding van een lid op Facebook en Instagram.

De identificatie en verwijdering van discriminerende stereotypes betreft zowel de afbeeldingen van de helper van Sint-Niklaas als bepaalde antisemitische stereotypes. Voorbeelden te over dus.

Deze nieuwe regel maakt deel uit van de "richtlijnen bestemd voor de community" (intern reglement), en laat de gebruikers van de twee platformen nu toe om afbeeldingen en video`s te signaleren die zij discriminerend vinden, zodat die verwijderd kunnen worden. Facebook wil zo op zijn manier strijden tegen alle discriminatie gebaseerd op ras, geslacht, religie, etniciteit, of zelfs gender of een ziekte.

De nieuwe regels die in de "Community Guidelines" staan, stippen aan "wat wel en niet toegelaten is op zijn platformen". Regels die trouwens regelmatig aangepast en versterkt zullen worden. Concreet kunnen voortaan afbeeldingen of video`s waarin "zwarte maquillage oof andere maquillage" gebruikt wordt om de kleur van het aangezicht donkerder te maken, naast andere stereotypes zoals "een pruik met krulletjes of grote lippen" verwijderd worden.

En in België?

Voor landen zoals België en Nederland die Sint-Niklaas vieren, "betekent dit dat afbeeldingen en video`s met Zwarte Piet die discriminerende stereotype kenmerken vertonen, na melding verwijderd kunnen worden", aldus Facebook. Maar het kan ook gaan om "afbeeldingen waarin zwarte maquillage of andere tools gebruikt worden om de kleur van het aangezicht donkerder te maken".

Daarentegen is een Zwarte Piet zonder "zwart gezicht" wel toegelaten, stelt het platform in zijn persbericht. Om de verdedigers van deze traditie tevreden te houden.

De aanpassing van de nieuwe antidiscriminatieregels werd toegepast na raadpleging van een zestigtal sociale organisaties en experts uit verschillende landen.

Noteer hierbij dat discriminerende stereotypes alle content omvat die individuen wil herleiden tot hun culturele of raciale kenmerken, en die gekoppeld zijn aan pesten, uitsluiting, geweld of daartoe aanzetten.

Het is dus mogelijk om discriminerende en degraderende vergelijkingen zoals "moslims en varkens" op te sporen en te verwijderen, evenals "verwijzingen naar vrouwen als huishoudvoorwerpen of als bezit of een voorwerp".

In het geval van "Zwarte Piet", voorziet Facebook dat "de moderatoren slechts tot verwijdering overgaan als de afbeelding het beleid van Facebook op het gebied van `blackface` schendt". Wat uiteindelijk een heel vage beoordelingsruimte overlaat…

Back to top button
Close
Close