373 Belgische start-ups vragen om hulp

Bijna 400 Belgische start-ups zitten zonder cash geld en roepen de overheden op om op te treden.

post-image-3

De pandemie heeft de economie abrupt doen stoppen. En 373 jonge Belgische bedrijven maken zich ongerust. Niemand zal gespaard blijven, zo lijkt het, zelfs de meest flexibele. Zij schrijven een hartekreet: "Onze start-ups en scale-ups worden geconfronteerd met een uitdaging die hun bestaan bedreigt: dreigende liquiditeitsproblemen. Om die uitdaging te kunnen aangaan vraagt het Belgische ecosysteem van start-ups aan onze federale en regionale overheden om onze start-ups en scale-ups via een Staatsgarantie te ondersteunen".

Zij benadrukken dat zij de urgentie van het onzichtbare coronavirus willen aanpakken, maar blijven zelf kwetsbaar: "De meerderheid van onze start-ups en scale-ups zien hun klanten afnemen, nieuwe contracten worden uitgesteld, investeerders en financiers staan op de rem. Meer dan de helft van de digitale start-ups heeft een levensverwachting van ongeveer zes maanden, door gebrek aan financiële reserves. Dit probleem zal spoedig de competitiviteit van onze start-ups en scale-ups schaden in een geglobaliseerde economie in volle verandering. Het zal leiden tot een bijna volledige vernietiging van het ecosysteem van de Belgische start-ups."

Dat is waarom zij vragen dat de leningen kunnen genieten van een staatswaarborg tot 75%. Zij menen immers dat, wanneer een start-up/ scale-up erin slaagt om 25% van zijn financieringsbehoefte te verkrijgen, de overheid solide bewijs heeft van de levensvatbaarheid van dat bedrijf. En zij voegen eraan toe: "Als Belgisch ecosysteem van start-ups, waarderen wij de inspanningen die reeds geleverd werden, zoals het programma van 250 miljoen euro van de Vlaamse overheid om achtergestelde leningen te verstrekken aan Vlaamse start-ups. Wij moedigen de Brusselse en Waalse overheden aan om hetzelfde te doen voor hun start-ups. Buiten de staatswaarborg die wij voorstellen, kunnen dergelijke maatregelen een positief verschil maken voor ons ecosysteem van Belgische start-ups."

Hun forum ontdekt u hier.

Back to top button
Close
Close