De Belgische start-ups verwaarlozen hun directie

Amper 8% van de Belgische jonge bedrijven zou over een adviesraad beschikken en slechts 20% over een beheerraad, zo blijkt uit een studie die door Deloitte en Vlerick Business School uitgevoerd werd. Organen die nochtans nuttig geacht worden voor de performantie van een bedrijf.

post-image-3

De adviesraad en de beheerraad kunnen een belangrijke impact hebben op de prestaties van een bedrijf, aldus het onderzoek `Rising Star Monitor`, uitgevoerd door Vlerick Business School en Deloitte bij 173 Belgische jonge bedrijven met een sterk groeipotentieel.

Nochtans zijn er te weinig Belgische start-ups met sterk groeipotentieel die voorzien zijn van een dergelijk beheersorgaan. Want slechts 8% van hen heeft een adviesraad en 20% een beheerraad.

Het onderzoek herinnert eraan dat, alhoewel het bestaan van een adviesraad niet vereist wordt door de wet, "hij toch waardevolle aanbevelingen en niet-bindende suggesties kan formuleren".

En het concludeert dat 40% van de op groei gerichte bedrijven die nog geen adviesraad hebben, van plan zijn er in de toekomst een op te zetten. Van de bedrijven die op dat vlak minder ambitieus zijn, is slechts 10% van plan dit te doen.

Deze lage percentages zouden door verschillende factoren te verklaren zijn: "het oprichten van een adviesraad of een bestuursraad houdt in dat men een deel van de controle aan anderen moet afstaan, of dat men een zekere bemoeienis van buitenaf moet toestaan, wat de oprichters niet altijd geneigd zijn om te aanvaarden. Of nog dat heel wat jonge bedrijven gewoon nog niet de behoefte voelen om een dergelijk beheersorgaan te hebben", aldus Veroniek Collewaert, professor ondernemerschap aan Vlerick Business School.

Back to top button
Close
Close