Mark Zuckerberg aangepakt door het Amerikaans Congres

De baas van Facebook kwam zijn project voor een digitale munt verdedigen en moest het opnemen tegen woedende verkozenen.

post-image-3

De baas van Facebook, die woensdag in Washington zijn project voor een cryptomunt, de Libra, kwam verdedigen voor het Amerikaans Congres, had het al snel door: er is een vertrouwensprobleem. En de Amerikaanse wetgevers laten hem dat niet vergeten. Meer dan vijf uur lang heeft hij getracht het Congres gerust te stellen: "Ik weet dat ik niet meteen de ideale boodschapper ben, wij moeten het vertrouwen terugwinnen" van de verkozenen en de gebruikers, zo erkende de jonge miljardair.

Over het cryptomuntproject dat door Facebook gedragen wordt, heeft Mark Zuckerberg bevestigd: "Wij hebben nog niet exact vastgelegd hoe dat gaat werken". Op de vraag over de mogelijkheid om de Libra enkel aan de Amerikaanse dollar te koppelen, antwoordde Zuckerberg dat "de gemeenschap (van partners) verdeeld was over die vraag". Hij heeft toegegeven dat het eenvoudiger zou zijn vanuit het gezichtspunt van de regulatoren, maar dat de nieuwe munt "misschien minder goed ontvangen zou worden indien die 100% op de dollar gebaseerd is".

Hij herhaalde verschillende keren dat de Libra, beheerd door een onafhankelijke vereniging (samengesteld uit bedrijven en non-profit organisaties) niet gelanceerd zou worden vooraleer de regulatoren alle lichten op groen zetten. "De Libra-vereniging is apart van Facebook. Als ik zie dat wij er niet in slagen om verder te gaan in overeenstemming met de principes die ik opgesteld heb, dan zal Facebook zich uit het project terugtrekken", verzekerde Mark Zuckerberg. Verkozene Nydia Velazquez kaatste de bal terug, en herinnerde eraan dat Facebook beloofd had dat WhatsApp apart zou blijven: "Begrijpt u dat wij ongerust zijn, gezien het verleden? Hebt u geleerd om niet meer te liegen?"

Cambridge Analytica, doelgerichte reclame, fact-checking, propaganda… De jonge vertegenwoordigster uit New York Alexandria Ocasio-Cortez legde Mark Zuckerberg op de rooster over zijn hele werk als hoofd van Facebook. In een gespannen uitwisseling van vijf minuten heeft de baas van Facebook verschillende keren geantwoord "Dat herinner ik mij niet" (over de chronologie van Cambridge Analytica), en hij had heel wat moeilijkheden om de standaards van het bedrijf over politieke reclame uit te leggen.

De zorgen van Mark Zuckerberg blijven niet beperkt tot het Congres. 45 staten hebben immers een groot antitrust-onderzoek naar het bedrijf geopend om te bepalen of het haar dominante positie misbruikt had, en de democratische kandidate Elizabeth Warren heeft beloofd om Facebook te ontmantelen als zij verkozen wordt.

Back to top button
Close
Close