Google Chrome blokkeert voortaan opdringerige reclame

Verleden week heeft Google zijn adblocker op Chrome gelanceerd. Schiet de internetgigant zich daarmee in de eigen voet?

post-image-3

Het is zover: Google blokkeert voortaan opdringerige reclame in de Chrome-browser. Toch tamelijk verwonderlijk, als u weet dat de inkomsten van de internetgigant voor een groot deel berusten op de verkoop van advertenties. Google verkoopt aan de adverteerders onze persoonlijke gegevens, zodat die ons doelgerichte advertenties voorschotelen, op basis van onze voorkeuren.

Google heeft verschillende redenen om bepaalde reclamecontent te blokkeren. Om te beginnen hebben de gebruikers van Chrome de mogelijkheid om commentaar te geven op hun surf-ervaring. En 20% van die commentaren gaat over ongewenste reclame. Verleden jaar werd de functie "Mute This Ad" 5 miljard keer gebruikt.

De internetreus wil ook de surfervaring van Chrome aangenaam maken. Want als de reclamedruk het bedrijf internauten laat "verliezen", dan heeft het geen zin meer dat de reclame een gratis web financiert. Als de navigatie van de gebruiker daarentegen vlot is, dan zal reclame hem minder hinderen en dus niet meer "contraproductief" zijn. Een betere reclame voor de gebruikers levert de adverteerders meer op, en dus ook Google.

Er bestaan tot slot al tal van adblockers die massaal gebruikt worden. Door zijn eigen adblocker uit te brengen maait Google hen het gras voor de voeten weg.

De definitieve versie van de adblocker van Chrome verschijnt in de adresbalk, net als de functie die verhindert dat er pop-ups geopend worden. Op uw mobiel toestel zal er onderaan het scherm een kleine balk verschijnen die zal vermelden dat er reclame geblokkeerd werd op de pagina`s van de website.

Google, dat samenwerkt met de Coalition for Better Ads, een vereniging die, buiten Google, bepaalde media en adverteerders bijeenbrengt, zal echter enkel advertenties blokkeren die het als opdringerig ervaart. Dit is de volledig lijst:

- Pop-ups die bovenop de pagina verschijnen
- Pagina`s met advertenties die voor de gewenste pagina getoond worden, met een countdown teller
- Video`s die automatisch mét geluid beginnen te spelen
- Grote advertenties die het scrollen op de pagina volgen

Advertenties geblokkeerd op het mobiel toestel:
- Pop-ups
- Pagina`s met reclame die voor de gewenste pagina vertoond worden
- Video`s in autoplay mét geluid
- Pagina`s met advertenties die nà de gewenste pagina getoond worden, met een countdown teller
- Advertenties die meer dan 30% van de pagina in beslag nemen
- Advertenties die te snel bewegen
- Grote advertenties die het scrollen van de pagina volgen
- Full screen advertenties, die men eerst moet doorbladeren om de content te bereiken
 

Back to top button
Close
Close