Contactloze betaling kent forse groei

In 2017 hebben de Belgische gebruikers opnieuw de records voor betalingstransacties gebroken, zo meldt het elektronisch betaalbedrijf Worldline.

post-image-3

Een 8,7 miljoen elektronische betalingen werden geregistreerd enkel en alleen op de dag van vrijdag 22 december, zo meldde enkele dagen gelegen het e-betaalbedrijf Worldline. Nog een vaststelling: de Belgen betalen ook steeds vaker kleine bedragen met de kaart. Het is duidelijk dat de markt van betaalkaarten en transacties op afstand een explosieve groei kent, en dat de gebruikers geleidelijk de reflex verliezen om cash te betalen.

PayPal, Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay. Alle digitale giganten hebben interesse voor de betaling. Deze technologiebedrijven lijkt alles te willen doen om het cash geld te vervangen en de aankoop zelf te vereenvoudigen… ten koste van de banken. Die zijn nu gedwongen om zich aan te passen en moeten beroep doen op de voorgenoemde oplossingen. Zo heeft Generale bank een akkoord afgesloten met Apple om de mobiele betaaldienst aan zijn klanten aan te bieden. Waarschijnlijk met tegenzin, want het bedrijf met de appel kaapt een deel van de commissie van de bank op elke betaling weg.

De Europese Unie van zijn kant wil de "instant payment" ontwikkelen. Een particulier zal kunnen betalen door een mobiel telefoonnummer te gebruiken en overschrijvingen in real time uitvoeren (minder dan 10 seconden). De "Open payment" van zijn kant zal de mogelijkheid bieden om zijn vervoersbewijs te betalen door zijn bankkaart of mobieltje te houden voor een zuil op het perron van het station of aan het draaipoortje van een metrostation. Londen heeft zijn ticketsysteem al zodanig aangepast dat het de contactloze bankbetaling aanvaardt.

Deze revolutie inspireert de ondernemers en leidt tot leuke innovaties. In het kader van de CES 2018 beurs die van 9 tot 12 januari plaats heeft in Las Vegas, zal de Franse start-up Icare Technologies de Aeklis voorstellen, een ring met internetverbinding, die onder andere de mogelijkheid biedt om contactloze betalingen uit te voeren. Het is echter niet zeker of dergelijke voorwerpen meteen succes zullen kennen. Betalen met een mobiel toestel blijkt nog anekdotisch in vergelijking tot de bankkaart. In Frankrijk wordt het aantal transacties in 2017 geschat op meer dan 1 miljoen, terwijl er in totaal 11 miljard betalingen met de bankkaart gedaan werden door de Fransen. Het is echter wel een stijgende trend.

Back to top button
Close
Close