Een nieuwe grote cyberaanval verspreidt zich gevaarlijk snel

Een cyberaanval van wereldwijde omvang had het dinsdag gemunt op grote bedrijven en openbare diensten in verschillende landen, waaronder Rusland, Oekraïne, maar ook Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen en Nederland. En het is nog maar het begin…

post-image-3

Het parket van Parijs heeft aangekondigd dat het een onderzoek geopend heeft naar deze grote cyberaanval. Het onderzoek heeft betrekking op "de frauduleuze toegang en verblijf in een systeem voor automatische gegevensverwerking (Système de Traitement Automatisé de Données of STAD, zoals omschreven in de Franse wetgeving), het frauduleus inbrengen van data in een STAD, het verhinderen van de werking van een STAD, afpersing en poging tot afpersing", zo preciseert het parket.

Het onderzoek werd toevertrouwd aan agenten van OCLCTIC (Office Central de Lutte contre la Criminalité liée aux Technologies de l`Information et de la Communication). De Franse politie had voorheen al tot waakzaamheid opgeroepen, verwijzend naar een "nieuwe versie van Petya, geoptimaliseerd door WannaCry", de naam van de ransomware die bij een vorige aanval, in de maand mei, gebruikt werd.

Dit soort virus zorgt ervoor dat de gebruiker van een computer geen toegang meer heeft tot zijn bestanden en documenten, en vereist de betaling van een losgeld om deze toegang te herstellen.

"Er is een ransomware opgedoken die dezelfde manier van verspreiding gebruikt als de malware WannaCry", zo schrijven de Franse autoriteiten, daarbij aanstippend dat de malware in staat was om alle versies van het Windows besturingssysteem te besmetten.

In Oekraïne, waar de regering spreekt van een cyberaanval "zonder voorgaande",  meldde de tv-zender Canal24 dat hij een boodschap ontvangen had waarin een tegenwaarde van 300 dollar in bitcoins geëist werd voor het herstellen van de toegang tot het computernetwerk.

Dezelfde boodschap is in Rotterdam verschenen op de schermen van computers van de Deense maritieme transportgroep A.P.Moller-Maersk, die bekend maakte dat een cyberaanval zijn IT-systemen in verschillende regio`s lamgelegd heeft.

Buiten deze gevallen hebben bedrijven uit zowat de hele wereld een cyberaanval van grote omvang gesignaleerd, maar het is niet meteen mogelijk om vast te stellen of het altijd om hetzelfde "WannaCry" virus gaat of een afgeleide ervan.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close