ListMinut, het eerste platform erkend door de wet op de deeleconomie

1 maart is een mijlpaal in de geschiedenis van de deeleconomie: de nieuwe wet die in juli 2016 onder impuls van Alexander De Croo gestemd werd, treedt eindelijk in voege! ListMinut, dat aan de basis ligt van de gesprekken rond deze nieuwe wet, is vandaag het eerste platform dat erkend wordt als een voor de deeleconomie erkend platform.

post-image-3

De deeleconomie komt (eindelijk) uit de grijze zone. En dat is een goede zaak voor de gebruikers van platformen zoals ListMinut, MenuNextDoor, Flav`r of Deliveroo. Concreet kunnen de diensten voortaan 100% legaal en transparant geleverd worden, terwijl de dienstverlener kan genieten van een voordeliger belastingtarief, namelijk 10% van het brutobedrag van de prestatie. Deze belastingen zullen rechtstreeks door het platform ingehouden worden en de dienstverlener moet geen enkele formaliteit meer vervullen.

Wat verandert er concreet?
Tot vandaag moesten, wanneer iemand occasioneel diensten verleende tegen betaling, de aankomsten aangegeven worden als "diverse inkomsten". Die waren dan onderhevig aan een belastingtarief van 33%. Een groot probleem lag in het feit dat er geen duidelijke grens was tussen "occasioneel" en "beroepsmatig". Iemand die regelmatig ging babysitten, kon als professioneel beschouwd worden en dus verplicht zijn om zich aan het sociaal statuut van zelfstandige te onderwerpen, met alle daaraan gekoppelde verplichtingen. Een klant die op een babysitter beroep deed die zijn aankomsten niet aangaf, bevond zich eveneens in een illegale situatie.

Voortaan is er een duidelijke grens, en die is bepaald op 5.100 € (bedrag geïndexeerd voor 2017). Onder dat bedrag worden prestaties als occasioneel beschouwd. Zoals eerder vermeld zal de dienstverlener, die via een erkend platform werkt, genieten van een gunstiger belastingtarief, te weten 10% van het brutobedrag van de prestatie, een bedrag dat rechtstreeks ingehouden wordt door het platform.

De inwerkingtreding van deze nieuwe wet valt op het goede moment, net nu de fiscus aangekondigd heeft dat hij meer controles gaat uitvoeren naar potentiële fraudeurs. Voegt men bij die voorheffing nog de commissie die de platformen afhouden voor hun werkingskosten, dan komt men aan een totaal van 20 tot 25% bijkomende kosten tegenover wanneer men beroep zou doen op iemand die "in het zwart" werkt. Dat is de prijs die men betalen moet om er zeker van te zijn dat men beroep doet op een betrouwbaar persoon, die verzekerd is, 100% transparant en legaal werkt. De prijs voor een gerust geweten zou men kunnen zeggen, en toch nog altijd goedkoper dan de 33% die betaald moet worden wanneer men niet via een erkend platform gaat.

Ook voor de dienstverlener is het een meevaller. Elke Belgische burger kan immers voortaan tot 5.100 bruto per jaar bijverdienen (wat neerkomt op meer dan 400€ per maand), en dat volledig legaal. Geen enkele administratieve formaliteit en een gunstig belastingtarief, het zal menigeen overtuigen om zijn vaardigheden te benutten en tegelijk zijn buren een dienst te bewijzen.

Elke burger, of toch bijna…
Dat is waar Jonathan Schockaert, medeoprichter van het platform ListMinut op wijst: "Niet iedereen kan zomaar alles doen. Wij willen onze klanten niet in contact brengen met gelijk wie. Dat is waarom wij persoonlijk de dienstverleners van ListMinut ontmoeten en selecteren. Het is de bedoeling om de klant toe te laten zich op een veilige, legale en goedkope manier te laten helpen. De mogelijkheden zijn eindeloos: een privéleraar vinden voor uw kinderen, iemand die zorgt voor het onderhoud van de tuin, iemand die meubels komt monteren of een buurman die bereid is om gitaarles te geven... Steeds meer mensen doen beroep op verschillende dienstverleners om hen bij het dagdagelijkse leven te helpen".


Back to top button
Close
Close