"Wij leiden vandaag studenten op voor jobs die nog niet bestaan"

Het TED-concept komt op 6 maart eerstkomend terug naar Brussel. In de aanloop naar het evenement, dat in Bozar plaats heeft, hadden wij een gesprek met de curator van het evenement, Rudy Aernoudt, waarin hij ons het thema uitlegt, de zin die de eeuw waarin wij leven voor hem heeft, en wat de bezoekers mogen verwachten.

post-image-3

TEDxBrussels zal op 6 maart eerstkomend plaatsvinden met een "No limits" editie. Kan u ons iets meer vertellen over het thema, de sprekers waarop u beroep deed en waaraan de bezoekers zich die dag mogen verwachten?

Wel, de sprekers hebben allemaal dezelfde eigenschap, dat zij erin slagen om uit hun comfortzone te treden om het onbekende te ontdekken. Het gezicht van het onbekende heeft veel facetten, van de ruimtereis naar Mars, van de relatie mens-machine, van een compleet nieuw design, van de manier van koken door technologie en gastronomie te combineren, van nieuwe technieken in de psychiatrie, enz. En al die sprekers hebben ook gemeen dat zij er zich niet toe beperken om zich aan iets vertrouwds vast te klampen. Integendeel, het idee achter deze `no limits` benadering is dat dit in wezen elke deelnemer kan inspireren om in hun mindset  een actie te bedenken geschikt voor hun werkterrein.

Hoe bent u tot het `No Limits` idee gekomen en waarom denkt u dat het bijzonder veel zin heeft om dit onderwerp te behandelen in 2017?

Kort samengevat: alles gaat steeds sneller. Wij leiden vandaag studenten op voor jobs die nog niet bestaan. En vele jobs die vandaag bestaan zijn gedoemd te verdwijnen. De blockchain zou de volgende revolutie kunnen zijn en zou de reden moeten zijn waarom de `tussenpersonen` niet meer nodig zijn. Zij (de bankiers, advocaten en andere) zullen allemaal op zoek gaan naar een nieuwe rol. Een progressieve gedachtegang volstaat niet meer, en zelfs geen "out of the box" denken, want de box is dan nog altijd de referentie. Wij moeten daarom leren om zonder grenzen te denken. En dat is een kunst. TEDxBrussels zal daar een overzicht van geven.

In een tijdperk van steeds snellere veranderingen en snelle technologische innovatie, hoe denkt u dat de bedrijven het `No Limits` concept kunnen toepassen om de werkomgeving opnieuw uit te vinden?

Ik denk dat het voor bedrijven belangrijk geworden is om te begrijpen dat innovatie niet gekantonneerd zit in een 9-17u. Innovatie kan evenmin vorm krijgen met mensen van dezelfde competenties. Zet 15 ingenieurs -het merendeel mannen tussen 40 en 50 jaar- samen in een kasteel en zeg hen dat zij er pas uit mogen wanneer zij een innoverende doorbraak gemaakt hebben, dan gaan ze er allemaal dood. Bedrijven moeten een `no limits` mentaliteit in hun organisaties inblazen.

Wat zijn de criteria wil een TED-evenement slagen?

TEDxBrussel is een echte TED, maar staat ervoor bekend dat het de plek is die nieuwe sprekers aantrekt. Geen grote namen, maar namen die de wereld zullen veranderen. Als curator is het mijn rol om ervoor te zorgen dat de deelnemers een adembenemende ervaring beleefd hebben op het einde van de dag en dat zij vertrekken met ideeën over de manier waarop zij een `no limits` filosofie kunnen cultiveren in hun manier van doen en denken in het dagelijkse leven.

 

Bezoek alvast TEDxBrussels online

Back to top button
Close
Close